Anayasa değişikliği halk oylaması yurtdışında tamamlandı. 27 Mart’ta başlayıp dün sona eren oylamada 57 ülkeden toplam 1.396.697 yurtdışı seçmen oyunu kullandı.

Yoğun katılımı, yurtdışında yaşayan vatandaşların anavatana olan duyarlılığının göstergesi olarak değerlendiren AKP İstanbul Milletvekili ve Yurtdışı Seçim Koordinasyon Merkezi Başkanı Mustafa Yeneroğlu, “Rekor katılım, dünyanın dört bir yanındaki insanlarımızın anavatanlarının geleceği söz konusu olduğunda ne kadar duyarlı olduklarını gösteriyor. Büyük bir fedakârlık örneği gösteren yurt dışındaki seçmenlerimizin her birini yürekten kutluyorum”, dedi.

Yeneroğlu açıklamasında şu ifadelere yer verdi: 

“57 ülkeden yurtdışında yaşayan toplam 1.396.697 vatandaşımız 27 Mart-9 Nisan tarihleri arasında gerçekleşen halk oylamasında oyunu kullandı. 1 Kasım Milletvekili Seçimlerine kıyasla dış temsilciliklerdeki katılımda %5,5 artış olmuş, toplam seçmenin yaklaşık %47’si sandığa gitmiştir. Oy kullanma yerine onlarca hatta bazı bölgelerde yüzlerce kilometre uzakta bulunan seçmenlerimiz büyük bir fedakârlık örneği göstermişlerdir. Yurtdışı seçmenlerin istediği yerlerde oylarını kullanabilmelerine ilişkin yapılan düzenleme yoğun katılımda önemli bir etken olmuştur. Yurtdışındaki tüm seçmenleri yürekten kutluyor, Türkiyemizin kaderine ortak oldukları için her birini tebrik ediyorum."

"Elde edilen rekor katılım, dünyanın dört bir yanındaki insanlarımızın anavatanlarının geleceği söz konusu olduğunda ne kadar duyarlı olduklarını gösteriyor. Diğer ülke diasporalarının hiçbirinde bu oranda bir katılım, bu modelde bir seçim organizasyonu gerçekleşmemiştir. Bu sonuç aynı zamanda Türk siyasetine ve kamuoyuna da ciddi bir mesajdır. Yurtdışında yaşayan seçmenlerimizin sayısı ülkemizdeki onlarca ilin seçmen sayısından kat kat daha fazladır. Bu rekor katılım diasporanın meselelerinin öncelikli konular arasında yer almasına katkı sunacaktır. Ümit ediyorum ki AK Partimizin yurtdışındaki vatandaşlara olan hassasiyeti diğer partilere de sirayet eder ve böylelikle her siyasi görüşten insanımızla olan bağ daha da güçlenir."