Saldırıyı Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) üstlendi.

IŞİD'in sosyal medyadan paylaştığı açıklamada, Şii Husilerin hedef alındığı belirtildi ve intihar bombacısının adı "Ebu Ömer El Hadidi" olarak verildi. Ancak yerel kaynaklar ve görgü tanıkları iki intihar bombacısı olduğunu aktarıyor.

Şii Husilerin kontrol ettiği bölgede bulunan El Balili Camisi'ne düzenlenen saldırı, Husilerin uzaklaştırmaya çalıştığı Yemen Cumhurbaşkanı Mansur Hadi'nin ülkeye dönüşünden iki gün sonra gerçekleşti.Suudi Arabistan'da sürgünde olan Hadi, güneydeki Aden'e dönebilmişti.

Aylardır süren huzursuzluk

Görgü tanıkları ve acil yardım ekipleri bombalı saldırı nedeniyle cami duvarlarında büyük delikler açıldığını aktarıyor. Görgü tanıkları caminin içindeki patlamanın ardından içeridekilerin kaçmaya çalıştığını ancak bu sırada cami girişinde ikinci bir intihar bombacısının üzerindeki düzeneği patlattığını aktarıyor.

Hadi, Şii Husi isyancıların başketi ele geçirip güneye doğru ilerlemesinin ardından, Mart ayında Yemen'den kaçmıştı. O dönemden beri yaşanan çatışmalarda Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon ile hükümete bağlı güçler, Husileri aralarında Aden'in de bulunduğu bazı bölgelerden çıkarttı.

Ancak bu sırada doğan boşluk, el Kaide ve IŞİD gibi örgütlerin faaliyetlerini artırması sonucunu doğurdu. Ancak Şii Husi hareketi başkent Sana da dahil olmak üzere ülkenin kuzeyini ellerinde tutuyor. Başkent Sana da geçmişte sorumluluğunu IŞİD'in üstlendiği bir dizi bombalı saldırıya sahne olmuştu.(BBC)