Hazırlanan 11 sayfalık bir belge ile Avrupa Birliği sınır kapıları için hazırlanan Şengen el kitabının değiştirilmesi isteniyor. Belgede Almanya, Hollanda ve Danimarka’dan, Avrupa Toplulukları Adalet Divanı’nın (ATAD) ilgili kararlarına atıflar yapılarak hizmet sunan Türkiye vatandaşlarından vize istenmemesi gerektiği belirtiliyor.

Avrupa Birliği ile Türkiye, vize muafiyeti için yol haritasını müzakere ederken, Brüksel Avrupa mahkemeleri kararlarını uygulamakta direnen üye ülkeleri uyardı. AB Komisyonu, mahkeme kararlarına atıf yaparak hizmet sunan Türkiye vatandaşlarının Almanya, Hollanda ve Danimarka’ya vizesiz girebileceğini açıkladı.

AB sınır kapıları için hazırlanan Şengen el kitabının değiştirilmesine ilişkin hazırlanan 11 sayfalık belgenin büyük bir kısmı Türkiye’ye ayrılıyor ve Avrupa’ya hizmet sunmaya gelen Türkiye vatandaşlarına mezkur üç ülkede nasıl muamele yapılması gerektiğini gerekçeleriyle ayrıntılandırılıyor. AB, vize kontrolü yapan Şengen görevlilerine dağıtılan el kitapçıklarının Türkiye bölümlerinin değiştirilmesini talep ediyor.

AB, Avrupa Toplulukları Adalet Divanı’nın (ATAD) 19 Şubat 2009’da aldığı Mehmet Soysal ve İbrahim Şavatlı kararları ile Hollanda Danıştayı’nın 14 Mart 2012 tarihli hükümlerine atıf yaparak, Türkiye’de ikamet eden ve Türkiye’de faaliyetlerini sürdüren vatandaşların hizmet sunmak maksadıyla Almanya, Danimarka ve Hollanda’ya vizesiz girebileceğini, Şengen Elkitabı’nda da bu yönde değişiklik yapılmasını talep ediyor. AB, ‘neden sadece üç ülke?’ sorusuna ise 1970 tarihli Katma Protokol yürürlüğe girdiğinde sadece bu 3 ülkenin Türk vatandaşlarına vize uygulamadığı cevabını veriyor.

Türkiye vatandaşlarının Şengen üyesi ülkelere seyahat etmek için vizeye muhtaç oldukları vurgulanan belgede mezkur üç ülke için 2 şartı yerine getirenlerin vizesiz giriş yapabileceği vurgulanıyor. Bu şartlar, üç ülkeye doğrudan giriş yapmak (başka Şengen üyeleri üzerinden giriş yapmak istendiğinde vizeye ihtiyaç duyulacak) ve Katma Protokol’de belirtilen ‘hizmet sunma’ kriterlerine uymak.

Türkiye vatandaşlarının hizmet sunmak için vizesiz girecekleri Almanya’da 2 ay, Hollanda ve Dani-marka’da 3 ay kalabileceklerini belirten AB, bu amaçla söz konusu 3 ülkeye seyahat edenlerin vize muafiyeti şartlarını taşıyıp taşımadıklarına sınır güvenliğinin karar vermesi gerektiğini bildirdi.

AB belgesine göre Almanya, Hollanda ve Danimarka’da Türk vatandaşlarına vize muafiyeti ticari taşıtların sürücülerini, satılan bir mal ya da imzalanan bir sözleşme nedeniyle kurulum, bakım ya da onarım yapacak şirket çalışanlarını, ücret karşılığında sanatsal, bilimsel ve sportif faaliyetlerde bulunanları kapsıyor. Hizmet sunan Türk vatandaşlarının bu durumu sınır kapılarında ispatlamaları isteniyor. Bu kapsamda Türkiye’deki ticaret odalarından ve verilecek hizmetin Avrupa’daki muhataplarından alınacak belgelerin faydalı olacağı belirtiliyor.

Şengen üyesi ülkeler, mahkeme kararlarına rağmen vize muafiyeti uygulamalarına direniyor.