Hoşgörü Sempozyumu Viyanada Başlıyor

''Hoşgörü Sempozyumu'' Viyana'da Yapıldı.

Avusturya'nın başkenti Viyana'da iki gün devam eden sempozyumunda 'Kültürlerarası diyalogun önündeki engeller ile mücadele' ve 'Türkiye ve AB'de Hoşgörünün Teşvikinde Medyanın Rolü' konusu ele alındı. Sempozyumun bugünkü oturumunda, 'Kültürlerarası diyalogun önündeki engellerle mücadele' konusu ele alındı. Katılımcılar Avrupa'nın çeşitli ülkelerinde bizzat yaşadıkları veya tanık oldukları olayları anlatarak çözüm önerilerinde bulundu. AB Uyum Komisyonu Başkanı ve proje lideri Prof.Dr. Mehmet Tekelioğlu başkanlığında başlayan oturumun, Kültürlerarası Diyalogun Önündeki Engeller ile Mücadele paneline, Avusturya Sosyal Demokrat Partisi (SPÖ) Federal Milletvekili Dr. Hannes Jarolim, Uluslararası İlişkiler Enstitüsü uzmanı Dr. Michele Comelli ve Viyana Katolik kilisesi rahibi Martin Rupprecht konuşmacı olarak katıldı. 

Portekiz parlamentosu milletvekili Antonio Oliveria yönetimindeki panele katılan Selçuk Üniversitesi öğretim üyesi Doç.Dr. Ertan Özensel, Zaman Gazetesi yazarı Etyen Mahçupyan ile Oslo Uluslararası Araştırmalar Enstitüsü temsilcisi Harry Tzimitras, hoşgörünün teşvikinde medyanın rolünü tartıştı. Panelistlerden Harry Tzimitras, şöyle dedi:

"Hoşgörü eksikliği her zaman yabancı düşmanlığını başlatır. Azınlık programlarının yapıldığı ülkelerde bile çoğunluğun dışlayıcı söylemleri he zaman medyada yer bulmuştur." 

Twitter, Facebook ve Blog gibi sosyal medyayı 'Yeni medya' olarak adlandıran Zaman Gazetesi Yazarı Etyen Mahçupyan, "Yeni medyada çıplak bir haberin anında insanların cep telefonuna ulaştığına" dikkati çekerek, "Medyanın zihniyetinin siyasetin zihniyetinin gölgesinde olduğunu" ifade etti.

Sempozyumun son paneli ardından katılımcılar BM Medeniyetler İttifakı Ulusal Koordinasyon Kurulu Başkanı Prof.Dr. Bekir Karlığa'nın hazırladığı 'Batıya Doğru Akan Nehir' belgeselini izledi. Hoşgörü Sempozyumunun gelecek toplantısı 14-15 Şubat 2013 tarihleri arasında Antalya'da yapılacak. 

 


İE(AÖ/İD)