Viyana Belediye ve Eyalet Meclisi seçimlerinde aşırı sağcı FPÖ (Avusturya Özgürlükler Partisi) sürprizi...

Yapılan son anketlerde Sosyal Demokrat Parti’nin (SPÖ) kan kaybetmeye devam ettiği ortaya çıkarken Özgürlükler Partisi’nin (FPÖ) zirveyi zorladığı görüldü. Yeşiller de (GP) kan kaybetmeye başladı. Neos’lar ise istikrarlı yükselişini bu seçimlerde de göstereceğe benziyor. Türkiye kökenli adayların ağırlıklı olduğu Gemeinsam für Wien (GFP) listesinin barajı aşıp aşamayacağı henüz bilinmiyor.

SAĞCILAR ARAYI KAPATIYOR

Gallup şirketinin 400 kişi üzerinde yaptığı anketlerde Eyalet Meclisi yarışında SPÖ ile FPÖ arasında sadece 2 puan fark kaldığı gözleniyor. SPÖ’ye oy vereceklerin oranı Yüzde 35’e inerken aşırı sağcıların Yüzde 33 gibi önemli bir oranla hemen arkasında olduğu belirlendi. Anketlerdeki sonuçlar sandığa yansırsa SPÖ Yüzde 9,3 oy kaybı yaşayacak. FPÖ ise Yüzde 7,2 oylarını artırmış olacak.

SİYAHLAR VE YEŞİLLER DÜŞÜŞTE

Hristiyan Demokrat ÖVP (Avusturya Halk Partisi) ile Yeşiller’in de SPÖ gibi oy kaybı yaşadıkları çıkan sonuçlar arasında. “Şimdi seçim olsa hangi partiye oy verirdiniz” sorusuna gelen yanıtlara göre; Yeşiller Yüzde 12 oy elde edecek ve bu da bir önceki seçimlere göre Yüzde 0,6 düşüş anlamına geliyor. Hristiyan Demokratlar’ın (ÖVP) alacağı oy oranı Yüzde 10 oranında görünüyor. ÖVP’de Yüzde 4 düşüş gözleniyor. Neos listesi ise Yüzde 0,3 gibi bir artışla yavaş yükselişini devam ettiriyor.

ROT-GRÜN KOALİSYONU TEHLİKEDE

Viyana belediye başkanlığı için gerekli olan Yüzde 47 oranına erişemeyen ROT-GRÜN (SPÖ-Yeşiller) koalisyonun gerçekleşme ihtimali düşüyor. Politik analizciler Başkan Michael Haeupl’un ÖVP’yi de içine alacak üçlü bir koalisyona zorlanacağının altını çiziyorlar.

Türkiye kökenli Turgay Taşkıran’ın başkanlığını yaptığı Gemeinsam für Wien (Viyana için birlikte) listesinin bu seçimlerde ne yapacakları ise merak konusu. Avusturya medyasında “Türk listesi” olarak değerlendirilen GFW listesinin barajı aşıp aşmayacağı bilinmiyor.