Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Brüksel'de 24-25 Mayıs'ta düzenlenecek NATO zirvesi sonrasında AB ile bir büyük zirve düzenlenmesinin planlandığını açıkladı.

Çavuşoğlu A Haber’e yaptığı açıklamada, bazı Avrupalı liderlerin NATO zirvesi sırasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ikili görüşmeler yapmak istediklerini belirterek, 'Brüksel'in ardından Türkiye ile AB arasında bir zirve yapılmasının söz konusu olabileceğini' söyledi.

Zirveye hazırlıklar için AB'den uzmanların Türkiye'ye gelerek çalışmalar yürüteceğini belirten Çavuşoğlu, "NATO marjında 24-25 Mayıs'ta yapılacak zirveye AB liderleri de gelecek. Burada görüşmeler olacak. Daha sonra ise büyük zirve olacak, Türkiye-AB Zirvesi. Zamanlaması NATO marjındaki görüşmelerden sonra belli olacak. Yani tarihi belli değil" diye konuştu.

Almanya Başbakanı Angela Merkel de Cumartesi günü aynı doğrultuda bir açıklama yapmış ve AB Komisyonu Başkanı Donald Tusk’un NATO zirvesinde Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile bir araya geleceğini bildirmişti.   

Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu

'AB'ninki bizim de değerlerimiz'

Türkiye'nin AB ile bir sorununun bulunmadığını ifade eden Çavuşoğlu, "Bizim Avrupa'nın bizim de inandığımız ortak değerleriyle niye problemimiz olsun? Bunlar bizim de değerlerimiz. Demokrasi, insan hakları, özgürlükler kimsenin tekelinde değil. Tek problem AB'nin yaklaşımında“ ifadelerini kullandı.

AB ile müzekerelere devam etmek için Türkiye'nin herhangi bir faslı açmaya hazır olduğunu belirten Çavuşoğlu, AB'nin ortaya koyduğu engellerin siyasi olduğu görüşünü savundu. Çavuşoğlu, gelecek süreçte vize serbestisi ile ilgili hangi konularda ne adım atılacağına yönelik hazırladıkları belgeyi de AB tarafına sunacaklarını hatırlattı.

"Kaybedecek vaktimiz yok'

Türk vatandaşlarının Schengen Bölgesi'ne vizesiz seyahat edebilmesi için Türkiye’nin 72 kriterden oluşan yol haritasını tamamlaması gerekiyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan bugün tekrar AKP'ye üye olması dolayısıyla yaptığı konuşmada AB'ye seslenerek, "Bundan sonra yapacağınız bir şey var. Bugüne kadar açmadığınız şu fasılları açmaktan başka çareniz yok, açarsanız ne ala, açmadığınız takdirde güle güle" ifadesini kullanmıştı. Erdoğan'ın Avrupa'ya yönelik ifadelerinin hatırlatılması üzerine Çavuşoğlu, Erdoğan'ın "Bizi bugüne kadar oyaladınız, bundan sonra da oyalamayın" şeklinde mesaj verdiğini dile getirdi. Çavuşoğlu, Türkiye'nin artık kaybedecek vakti olmadığını da sözlerine ekledi.(DW)