Başkent Berlin, Hamburg olmak üzere Almanya’nın birçok kentinde eş zamanlı olarak Afrin savaşına hayır denilmesi gerektiği belirtilerek, sivil yerleşim yerlerine saldırının aynı zamanda insanlığa karşı suç olduğu belirtildi.

Gösterilere Alman insan hakları savunucuları, aktivistler de destek veriyor. Gösterilerde ‘ Terörist Erdoğan’ ‘ Dün Kobane’ye saldırıldı bugün Afrin’e yazılı dövizler taşındı.

Alman Sol Parti Federal Milletvekili Helin Evrim Sommer da, Erdoğan’ın savaş yanlısı bir politikadan yana olduğunu belirterek ‘ Türkiye Alman panzerleri ile savaş için yenilenmek isteniyor. Alman hükümeti de Türkiye kadar suç işliyor’ dedi.

Sol Parti Milletvekili Sevim Dağdelen de savaşın bir an önce durdurulması gerektiği konusunda çağrıda bulunarak Alman hükümetinin savaş ticaretine derhal son vermesi gerektiğini söyledi.

Öte yandan Alman Süddeutsche Zeitung’da yayınlanan bir yorumda Kürtler’in aptal yerine konulduğu ifade edelirek ‘ Ortadoğu siyasetinde herşey olabilir. Ama değişmeyen şey, sonunda aptal yerine konanın Kürtler olmasıdır. Bu kaide son olarak Irak’ta tekerrür etti. Musul’da İŞİD’i yenen Kürtler, uluslararası toplum tarafından ödüllendirileceklerinden emindi. Hesap tutmadı. Suriye’deki Kürtler’in de durumu bundan farklı değil’ denildi. 

Süheyla Kaplan / Hamburg