Daha önce de Ankara ve Diyarbakır'da biraraya gelen "Barış ve Demokrasi Konferansı" bileşenleri hükümetin İmralı'da tutuklu PKK lideri Abdullah Öcalan ile ikili görüşmeler sonucu başlatmış olduğu "çözüm ve barış süreci" üzerine görüşlerini belirtecekler. Sürgünde yaşayan Kürtlerin ülkeye dönüşü de dahil olmak üzere, birçok önemli konunun masaya yatırılacağı Konferansa 300'e yakın davetli katılımcının geleceği öngörülmekte.

29-30 Haziran tarihleri arasında Belçika'nın başkenti Brüksel'de yapılacak olan Barış ve Demokrasi Konferansı'na kimler katılıyor?


Av. Mahmut Şakar, Derweş Ferho
, Doğan Özgüden, Günay Aslan, İ. Metin Ayçiçek, İnci Tuğsavul, Murat Çakır, Mustafa Ayrancı, Remzi Kartal, Teslim Töre, Zeynel Özen ve Zübeyir Aydar.



Öte yandan Avrupa ülkelerinde yaşayan;  Kürt
, Türk, Ermeni, Laz, Çerkez, Pontus-Rum, Ezidi, Hıristiyan, Asuri-Süryani, Arap, Roman, Yahudi, Alevi ve İslami kuruluşların temsilcileri biraraya gelecekler.

Son haftalarda Gezi Parkı direnişi esnasında orantısız polis şiddetinin göstericilere uygulanmasının ülkeyi sarması ve yüzbinlerin ülke içi ve dışındaki kitlesel tepkilerinden dolayı "git-geller yaşayan" kürt sorununa "çözüm ve barış süreci"  Brüksel'de masaya yatırılacak.

Basın ve Yayın Kuruluşlarına  başlıklı yapılan açıklamada şöyle denilmekte;

"İçinden geçtiğimiz tarihsel süreçte halklarımızın özgür geleceğinin inşası için önemli bir barış fırsatı yakalanmıştır. Bu tarihsel süreç, halklarımızın özgür ve ortak geleceği açısından bir dönüm noktasıdır. Bunun kalıcı bir demokrasiyle sonuçlanmasının herkesin ortak özlemi olduğuna inanıyoruz.

Bu temelde, Türkiye de Kürt sorununun çözümüne ilişkin devam eden “barış ve çözüm süreci” nin geliştirilmesi ve toplumsal demokrasinin sağlanması için, Ankara ve Diyarbakir da yapılan konferansların devamı olarak Avrupa'da “Barış ve demokrasi konferansı” 29-30 Haziran günlerinde Brüksel de yapılacaktır. Konferansımızda Avrupa’da yaşayan Kürdistan ve Türkiye kökenli çeşitli halklar, inanç grupları, toplumsal kesimlerden 60 farklı örgütsel yapının temsilcilerinin yanı sıra çok sayıda şahsiyet delege olarak katılacak."


BARIŞ VE DEMOKRASİ KONFERANSI'NDA NELER TARTIŞILACAK?

29 Haziran Cumartesi günü saat 10'da start alacak konferansın programı oldukça yoğun. ‘Açılış ve Sunumlar’ başlıklı birinci oturumda şu 4 sunum gerçekleşecek; -Çağrıcılar adına konferans hakkında sunum, -Ankara konferansının sonuçları hakkında sunum, -Diyarbakır konferansının sonuçları hakkında sunum, -Ankara 3. Büyük Alevi Kurultayı sonuçları hakkında sunum.

Birinci gün öğleden sonraki oturumda ise "Avrupa’da yaşayan Türkiye ve Kürdistanlı halklar nasıl bir Türkiye istiyor?" ana başlığıyla şu konular ele alınacak; -Avrupa’da yaşayan etnik ve inanç kimliklerin sorunları ve önerileri, -Avrupa yaşayan sürgünlerin nedenleri, sorunları ve geri dönüş projesi, -Türk devletinden kaynaklı göçmen işçiler sorunu, emek sömürüsü ve öneriler, -Türk devletinden kaynaklı göçmen kadın ve gençlerin özgün sorunları ve öneriler  -AB ve AB ülkelerinin Türkiye politikaları ile oynadıkları olumsuz rol ve talepler.

Konferansın Pazar günü bölümü "Avrupa’da yaşayan Türkiye ve Kürdistanlı Halkların sürece katılım mekanizmaları" ana başlığıyla konuların ele alınmasıyla başlayacak; -Demokrasi ve Barış sürecine Avrupa’da yaşayan Türkiye ve Kürdistanli bütün hakların ve yapıların aktif katılımının sağlanmasına ilişkin tartışma ve öneriler, -Avrupa Kamuoyu ve Siyasetin Demokrasi ve Barış sürecine duyarlı kılınmasına dönük nasıl bir diplomatik ve lobi çalışmasına ilişkin tartışma ve öneriler, - Evrensel Demokratik İlke ve sözleşmelerin Türkiye’ye uyarlanması işin tartışma ve öneriler.

Öğleden sonraki bölümünün gündemi ise "Avrupa’da yaşayan Türkiye ve Kürdistanlı Halkların Demokrasi ve Barış sürecinin inşasında üstlenebilecekleri rol" başlığıyla şu konu olacak; Demokratik Geleceğin inşası ve ortak mücadele için örgütlenme biçimine dönük tartışma ve kararlaşma. Konferansa planlamaya ve sonuç bildirgesinin onaylanmasıyla sona erecek.


Çağrıcılar:

Almanya Kürt Dernekleri Federasyonu YEK-KOM, Almanya Türkiye İnsan Hakları Derneği TÜDAY, Almanya ve Orta Avrupa Asuri-Süryani Federasyonu, Avrupa Barış Meclisi, Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu AABK, Avrupa Ezilen Göçmenler Konfederasyonu (Aveg-Kon )
Avrupa Karakoçanlar Derneği, Avrupa Karerliler Derneği, Avrupa Kürt Dernekleri Konfederasyonu KON-KURD, Avrupa Kürt Kadın Hareketi
Avrupa Sürgünler Platformu, Çerkezler Derneği , Demokratik Aleviler Federasyonu (FEDA), Demokratik İşçi Dernekleri Federasyonu, Dersim Ermenileri, Devrimci Proletarya (Yaşanacak Dünya), Ezidi Akademisyenler Topluluğu, Ezidi Dernekleri Federasyonu, İsveç Barış Meclisi, Kürdistan Gazeteciler Birliği, Kürdistan İslam Partisi, Kürdistan İslam Toplumu Federasyonu, Kürdistan Komünist Partisi, Kürt Enstitüsü (Köln), Kürt ve Türk Kadınları Barış İnsiyatifi -Stockholm, Laz Dilini ve Kültürünü Koruma Derneği (LAGEBURA), Öcalan’a Özgürlük İnsiyatifi, Özgürlük ve Dayanışma Avrupa (ÖDP Avrupa), Pontuslu Yunanlıların Avrupa Federasyonu, Sosyalist Kadınlar Birliği, Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi

Av. Mahmut Şakar (MAF-DAD), Derweş Ferho (Brüksel Kürt Enstitüsü), Doğan Özgüden (Gazeteci) , Günay Aslan (Gazeteci-Yazar), İ. Metin Ayçiçek (Gazeteci-Yazar), İnci Tuğsavul (Gazeteci) , Murat Çakır ( Gazeteci- yazar), Mustafa Ayrancı (Hollanda Türkiye İşçileri Birliği), Remzi Kartal ( Kongra-Gel Başkanı), Teslim Töre (Siyasetçi), Zeynel Özen (Siyasetçi), Zübeyir Aydar (KCK Yürütme Konseyi Üyesi).