Yunanistan Başbakanı Aleksis Tsipras'ın şimdi lideri olduğu Radikal Sol Koalisyon'un (Syriza) öncülüğündeki hükümeti bir arada tutma mücadelesine odaklanması bekleniyor.

YUNANİSTAN'A YARDIM KARŞILIĞI AĞIR KOŞULLAR

Yunanistan'da anlaşma sağlanmış olmasına sevinenler yok değil. Ancak anlaşma şartlarından memnun olana ya da anlaşmayı adil bulana rastlamak zor görünüyor.
Sokaklarda da, sosyal medyada da yapılan yorumlarda Avrupa’ya, özellikle Almanya’ya tepki öne çıkıyor.

Yunanistan’da hükümetin de, iş çevrelerinin de, sokağın da hemfikir olduğu nokta, ülkeden istenen koşulların getireceği ekonomik zorluklar.

'Askerin ilk görevi hayatta kalmak'

Reformlardan sorumlu Bakan Yorgos Katrougalos, anlaşmanın kendi istedikleri gibi bir anlaşma olmadığını kabul etti, ancak ülke için bir “cankurtaran simidi” olacağını belirtti.
Katrougalos "Yunanistan’da herkes başbakanın imkansız tekliflere karşı savaştığını bilmeli. Mevcut şartlar altında alabileceğini aldı. Bir askerin ilk görevi teslim olmadan, bir sonraki savaş için hayatta kalabilmeye çalışmaktır" dedi.

Başbakan Tsipras ve partisi Syriza Ocak ayındaki seçimlerde, "daha fazla kemer sıkmaya son" vaadiyle seçilmişti. 5 Temmuz’da yapılan referandumda da Yunanların yüzde 61’i, alacaklıların sunduğu yeni kemer sıkma önlemleri paketine "Hayır" demişti.

Bu nedenle Başbakan Tsipras’ı sözünde durmamakla suçlayanlar da var. BBC’ye konuşan, geçimini balıkçılıkla sağlayan bir Yunan "ihanete uğramış gibi hissettiğini" söylüyor. Ancak Tsipras’ın başka seçeneği olmadığını düşünenler, bu yüzden hayal kırıklığına uğramadığını söyleyenler de var.

Associated Press haber ajansına konuşan Kostas Lambos adlı bir emekli, ilk başta koşulların ağır geleceğini, ama insanların durumun ciddiyetini anlaması gerektiğini söylüyor: "Bu, ülkenin son yıllarda içine sokulduğu çıkmaz sokaklardan bir çıkış noktası." 

Atina Ekonomi Üniversitesi’den Dr. Fotios Karamitroglou ise paylaştığı karikatürde, ekonomik durumun düzelmesini isteyip, kemer sıkmaya karşı çıkan Yunanları eleştirmiş. Karikatürde "Kim değişim istiyor?" sorusunun sorulması sonrası herkes elini kaldırırken, "Kim değişmek istiyor?" sorusuna kimsenin elini kaldırmadığı görülüyor.

'Ulusal birlik hükümeti kurulabilir'


Anlaşma önce Yunanistan Parlamentosu'nun onayına sunulacak. Parlamentonun ayrıca anlaşmayla kabul edilen bazı önlemleri hayata geçirmek için aynı oturumda bazı yasaları da kabul etmesi gerekiyor. Yunanistan Parlamentosu'nun anlaşmayı Çarşamba gününe kadar oylaması gerek.

Referandumda "Evet" oyunu desteklemiş olan muhalefet partileri, anlaşmayı da destekleyeceklerini açıkladı. Ancak hükümet içinden anlaşmaya tepki var. Başbakan Tsipras’a da yakın olan Syriza milletvekili Yanis Balafas da, partilerinin ciddi şekilde bölünebileceği uyarısı yaptı.

Tsipras’ın şimdi asıl mücadeleyi parti içindeki radikal sol kanattan gelecek olan tepkiye karşı vereceği ve kabine değişikliğine gitmek durumunda kalabileceği belirtiliyor.
Görevden alınabilecek bakanlar arasında Çalışma Bakanı Dimitris Stratoulis ve Enerji Bakanı Panagiotis Lafazanis’in adları geçiyor. Risk ve yatırım danışmanlığı veren Eurasia Group’tan uzmanlar bu durumda ülkede geniş tabanlı bir "ulusal birlik hükümeti" kurulmak zorunda kalınabileceğini belirtiyor.