Süheyla Kaplan- Hamburg




Şimşek, Almanya'nın Hamburg eyaletinde Sosyal Demokrat (SPD) hükümet tarafından bir süre önce ülkelerinden kaçarak Almanya'ya sığınan ve geçici olarak St. Georg Kilisesi'nde yaşamlarını sürdürmek zorunda kalan Afrikalı mültecilerin ,polis tarafından kimlik kontrollerine tabi tutulması ile ilgili yazılı bir açıklama yaptı.


Hamburg’a yaklaşık altı ay önce sığınan Libya kökenli mültecilerin sorunlarının hala çözülemediğine işaret eden Şimşek, ‘’Bu konu federal düzeyde çözülmesi gerekiyor. Alman Sosyal Demokrat Partilerin iktidarda olduğu eyaletlerde mültecilerin sorununa kalıcı çözüm bulunulabilmesi için Berlin’e federal hükümete ve Avrupa’ya baskı yapılmalı. Sosyal demokratların iktidarda olduğu eyaletler daha fazla mülteci kabul edeceklerini beyan etmişlerdi, şimdi harekete geçilmeli ’ dedi.


Afrikalı mültecilerin diğer ülkeye sığınan mülteciler gibi ilticaya başvurmaları için ‘kimlik kontrolü’ yapıldığına dikkat çeken Şimşek, Hamburg SPD eyalet hükümetini bu konuda daha duyarlı olmaya davet etti ve kimlik kontrollerindeki bilgilerin iltica sürecinin başlatılmasında kullanılması gerektiğini savundu.




Şimşek, ‘’Bu konuda SPD Senatosunu ve İçişleri Bakanını daha duyarlı olmaya davet ediyorum. Mültecilerin yaşam ve sağlık koşullarının iyileştirilmesi, barınma ihtiyaçlarının karşılanması daha kalıcı çözümler üretilmeli.

Mültecilerin sınırdışı edilmelerine karşıyım. Yurtdışı etmek çözum değil. Kimlik kontrolleri, Mültecilerin sağlık hizmetlerinden , yerleşim yerlerinden ve ilticacılara sağlanan sosyal haklardan vb. hizmetlerden yararlanabilmeleri için yapılmalı. Mülteci sorununa insani yardım çerçevesinde yaklaşılmalı. Kalıcı çözüm Berlin ve Avrupa’da’ dedi.

Şimşek ayrıca konunun çözümü için Kasım ayında Hamburg'da yapılacak parti kurultayında "Eyalet Çeşitlilik ve Göç Çalışma Grubu" olarak konuyu ele alacaklarını bildirdi...