Üç yılda bir yapılan ve senatörlerin yarısının yenilendiği seçimlerde sadece belediye meclis üyeleri oy kullanabiliyor.

2011 senesinde yapılan seçimlerde Fransız solu tarihi bir rekor kırarak, ilk kez Fransa senatosunda 6 senatör farkla çoğunluğu ele geçirmişti.

Bu tarihi rekoru sadece 3 sene elinde tutabilen Fransız solu, dün yapılan seçimlerde çoğunluğu 10 senatör farkla tekrar sağ partilere kaptırdı. Seçimlerin en büyük galibi ise senatoya 2 senatör ile girmeyi başaran sağcı ırkçı parti Milli Cephe (Front National) oldu.

Bu seçim ile birlikte Fransız solu, Avrupa Parlamentosu milletvekili seçimleri, Belediye başkanlığı seçimleri ile birlikte 3'üncü büyük seçimi kaybetti.

Fransa'da Senato, Ulusal Meclisten geçen kanun tekliflerinin anayasaya uygun olup olmadığını inceleyip ya kanunlaştırıyor yada Ulusal Meclise tekrar incelenmesi için geri gönderebiliyor.

Senato'da sol partiler çoğunluğu 2011 senesinde bulmuş ve 2012 senesinin Ocak ayında Ulusal Meclis'ten gelen "Ermeni soykırım inkarına ceza" kanun teklifini onaylamıştı. Daha sonraki bir kaç ay içinde 150 kadar senatör ve milletvekili yasanın Fransız anayasasına aykırı olduğu gerekçesi ile Fransa Anayasa Konseyi'ne iptali için baş vurmuş ve kurul yasayı iptal etmişti.