Paris'te MİT kaynaklı  planlı bir cinayet sonucu öldürülen Sakine Cansız, Doğan Fidan ve Leyla Saylemez'in ailelerinin de katıldığı konferansın moderatörlüğünü Paris Barosu'ndan Avukat Sylvie Boıtel yaptı.

Paris Barosu Avukat Jean-Louis Malterre, Ankara Barosu Avukatı Pınar Akdemir bilgilendirme yaptı. Öğleden sonraki oturumda  Selahattin Demirtaş da bir konuşma yaptı.

 

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Fransa hükümetinin Türkiye'de yaşanan çatışmalara kayıtsız kalmaması gerektiğini söyleyerek "Türkiye'de çatışmaların durması, yeniden karşılıklı ateşkesle barış masasına dönülmesi konusunda herkesin ısrarcı olması lazım. Fransa hükümeti dahil olmak üzere" diye konuştu.

 


Bölgedeki barışın Türkiye'ye de bağlı olduğunu belirten Demirtaş, "Çünkü Suriye barışının yolu aynı zamanda Türkiye'nin iç barışından geçiyor. Bu konuya atıf yapmayan, duyarsız kalan hiçbir siyaset Türkiye'de kalıcı barışı savunamaz" dedi.

 

Demirtaş şöyle konuştu: ” Cenevre’de bir PYD’siz toplantı oradan bir barış çıkarmayı düşünenler bunun gerçekçi olmadığını bizden daha iyi biliyorlar. Fakat Suriye’de bir çözüm gerçekleşmesin Suriye’de henüz çözüm olgunlaşmadı diye düşünerek PYD’yi dışarıda bırakıyorlar. Çözüm istemediklerini gösteriyorlar. Bir müddet daha orda savaşa ihtiyaçları var. O yüzden PYD masaya davet edilmiyor. O yüzden PYD dışarıda tutulmaya çalışılıyor. Fakat biz bütün bu politikaların daha ağır faturalar bedeller çıkaracağını düşünüyoruz. Ama en nihayetinde direnen halklar  kendi öz gücüne dayanarak ayakta kalan halklar kesinlikle kazanacaktır. Üç yıl önce Paris’in göbeğinde üç yiğit devrimci Kürt kadını katledildi. Ama ondan sonra mücadele gerilemedi daha da büyüdü binlerce, on binlerce Sakine, Fidan Leyla bu mücadeleye kendini daha fazla kattı ve geçen üç yılda gördük ki onları katledenler aslında kendileri öldüler. Sakine, Fidan, Leyla daha fazla yaşıyorlar. Canlıyken olduğundan daha fazla yaşıyorlar hatta” dedi.

 

Demirtaş Avrupa Birliği'ne üye ülkelerin hükümetleri ve AB kurumlarına çağrıda bulunarak "Artık AB'nin etkili hükümetlerinden ve etkili bütün kurumlarından ayakları yere basan bir karar üretmelerini bekliyoruz" şeklinde konuştu.