'Sarı Yelekliler' sosyal medya üzerinden halkı, eylemde dördüncü hafta sonu anlamına gelen ‘Dördüncü Perde’ye katılmaya çağırıyorlar.

Başbakan Edouard Philippe geçen hafta yaşanan olayların tekrarlanmaması için ülke genelinde 89.000, Paris’te ise 8.000 polisin görev yapacağını bildirdi.

Haftalardır süren toplumsal olaylarda inisiyatifi ele geçirmek isteyen hükümet, tavize hazır olduğunun sinyalini veriyor. Philippe, en düşük ücretlilere destek sağlamaya hazır olduklarını söyledi. Maliye Bakanı Bruno Le Maire de halktan alınan vergilerde indirim yapabileceklerini ve işçi ikramiyelerinden vergi kesintisine son verebileceklerini söyledi. Halkın öfkesini yatıştırmak için atılan adımların ilki Başbakanın akaryakıt vergilerini artırmaktan vazgeçildiğini açıklaması oldu. Bu, Macron iktidarı için önemli bir geri adım olarak görülüyor. Ancak eylemler devam ederse bu hem ekonomiye büyük zarar verecek hem de Macron iktidarının devamını tehlikeye sokacak.

İsyan korkusu müze kapattırdı

8 ARALIK'TA PARİS'TE BULUŞALIM ÇAĞRISI

Başta Eiffel Kulesi ve Louvre Müzesi olmak üzere çok sayıda müze, turistik noktalar, mağazalar ve restoranlar cumartesi günü kapalı olacak. Polisin yanı sıra, iç güvenlik birimi jandarmaya ait 12 zırhlı araç da Paris’in banliyölerinde ayaklanmaların yaşandığı 2005 yılından bu yana ilk kez başkent sokaklarında konuşlanacak. Black Box gibi aşırı sağcı, anarşist ve anti-kapitalist grupların da ‘Sarı Yelekliler’ hareketini kullanıyor olmaları kaygı yaratıyor. Hükümet, kamu binalarını korumak için, halen terörle mücadelede devriye görevi yapan askeri birlikleri de kullanmayı düşünüyor. Facebook ve diğer sosyal medya mecralarında ise protestocular ‘Dördüncü Perde’ için çağrı yapıyor. Protestocu bir grup çağrısında şöyle diyor:

Fransa artık bıktı. Fransız halkının hakkını korumak için daha çok ve daha güçlü olarak (sokakta) olacağız. 8 Aralık’ta Paris’te buluşalım!”