Üç haftadır süren belirsizlik, bugün Atina’da gerçekleştirilen üst düzey toplantı sonrasında sona erdi..

Geçtiğimiz ay Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nın Türk bayraklı ticari yatlara 25 Eylül, Yunan adalarına sefer yapan Türk bayraklı yolcu gemilerine ise bugünden (12 Ekim) itibaren getirdiği Yunanistan karasularına sefer yasağıyla ilgili önemli bir gelişme yaşandı. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan başkanlığında Atina’da bulunan Türk heyetinin yaptığı görüşmeler sonucu; ticari yatların yasağının sürmesi, buna karşılık Yunan adalarına sefer yapan Türk bayraklı yolcu gemilerinin seferlerinin durdurulmaması konusunda anlaşmaya varıldı. Ticari yatların yasağının ise bakanlık müşteşarlığı iç görüşmeleri sonrası muhtemelen 1 Ocak 2018 tarihinde kalkacağı öğrenildi.

BELİRSİZLİĞİN MALİYETİ YÜZDE 50’LİK BİR KAYIP

Çeşme - Sakız, ile Ayvalık - Midilli hatlarında sefer düzenleyen, Seferihisar - Sisam hattında ise bir gemileri başka bir acente tarafından işletilen TURYOL firması Yunan Adaları Koordinatörü Kadir İnandı alınan kararı değerlendirdi. İnandı,

“Alınan kararın üzerinden geçen üç haftalık süreçte, olması gereken Ekim ayı ikinci yarısı ile Kasım ayı ön rezervasyonlarını belirsizlik nedeniyle alamadık. Buna karşılık yasağın uygulanabileceği endişesiyle açık bileti olanların çoğu haklarını kullandılar. Ayrıca Ekim ayı ilk iki haftası itibariyle en yoğun satış grafiğine ulaştık. Geçtiğimiz hafta sonu 300, dün ise (11 Ekim) 100 yolcumuz vardı. Bugün yani 12 Ekim’de ise gemimiz 12 yolcu ile kalktı. Her iki durumla ilgili artı/eksileri değerlendirdiğimizde ise, gemi acenteleri için yüzde 50 oranında bir kayıp söz konusu diyebilirim. Bundan sonra ön rezervasyonların seyri nasıl olur bilinmez. Fakat Schengen kapı vizesiyle ilgili bu yıl yaşanan belirsizlikten yola çıkarsak, yüzde 50’lik kaybın telafisi zor gibi görünüyor. Bu yıl ilkbaharda önce Schengen kapı/sınır vizesi uygulamasının kaldırdığı duyurulmuş, Yunan adalarının baskısı sonucu sonradan tekrar verileceği açıklanmıştı. Ama hala bize ‘Kapı vizesi kalktı değil mi? Tekrar başlayacak mı?’ sorularına muhatap oluyoruz. Zararın neresinde dönülürse kardır mantığıyla, üç haftalık belirsizliğin sonrasında seferlerin aksamadan sürdürülmesi kararını alkışlıyoruz. Yetkililere teşekkür ediyoruz” diye konuştu.

İKİ YAKA DA KAYBEDECEKTİ

Sakız- Çeşme hattında yıllardır sefer yapan tek Yunan firması Sunrise Tours’un Çeşme ofisi yönetici/ortağı Işık Ayan ise verdiği özel demeçte, bu kararın uygulanmaması yönünde her iki tarafın da olumlu adım atacağına hep inandıklarını belirtip şöyle konuştu:

“Yasak kararına neden olan gelişmeleri artık konuşmanın anlamı yok. Karar uygulansaydı kaybeden iki taraf olacaktı. Hem Türk, hem de Yunan yetkililerine sağduyulu yaklaşımları nedeniyle teşekkür ediyoruz. Bir daha böyle belirsizliklerin yaşanmamasını, dostluk ve ekonomik ilişkilerinin kesintisiz sürmesini istiyoruz.”

Fulya OMAÇ / Çeşme