Kendisini bir  “Türk dostu” olarak tanımlarken, son gelişmelerden sonra  “eski bir dost” diye tarif eden Bakan Emma Bonino, mecliste yarım saate yakın süren bir konuşma gerçekleştirdi. İlk olarak Türkiye’de yaşananlar ile “Arap Baharı”nın karıştırılmasının sadece yüzeysel bir yorum olacağını söyleyen Bakan, “Türkler Arap değil, Taksim de Tahrir değil” diyerek, gerçekleştirilen eylemlerin daha çok 2011 yılında yaşanan Wall Street İşgali ya da bazı Avrupa başkentindekilerle örtüşebileceğini dile getirdi.  

İtalya’nın, olgun demokrasiye sahip olan bir Türkiye görme arzusunda olduğunun altını çizen Bonino, “Bu, Türkiye’nin Avrupa Birliği (AB) üyeliği için iyi bir etki olabilir. Türk Hükümeti, meydanlarda ve sokaklarda demokratik olgunluk sınavından geçiyor. Bu Türkiye demokrasisi ve onun AB’ye girişinin tescillenmesi için belki de ilk ciddi testtir” diye konuştu. Bonino, yetkililerin de itiraf ettiği gibi Gezi Parkı’nda polisin orantısız güç kullandığını hatırlatarak, “Bu ve avukatların gözaltına alınması kabul edilemez. Şiddet içermeyen bir protesto, demokrasinin bir ayağını oluşturur. Güç kullanımı, zayıflığın bir göstergesidir. İtalya, ülkenin çıkarları için eylemcilerle bir diyalog köprüsü kurulmasından yanadır ” dedi.

Bonino, Türkiye’nin gelişmiş demokrasi yolunda yürüyüp, yürümemeye karar vermesi gerektiğini de ekledi.  

EKONOMİK DİNAMİZM YETERLİ DEĞİL DEMOKRASİ GEREK

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘güç denemesine’ yönelik yaptığı açıklamaların, Türkiye açısından insani ve siyasi riskler içerdiğini öne süren Bonino, Türkiye’de şu an seyredilen ekonomik dinamizmin tek başına yeterli olmadığını söyleyerek, “Bundan daha fazlası gerek. Çoğulculuk, özgürlük kısacası olgun demokrasi gerek. Eski bir dost ve Avrupa’daki en büyük partner ülkenizin bir bakanı olarak Ankara’ya mesajım budur” diye konuştu.  

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün, “Demokrasi sadece sandıkta aranmaz” açıklamasını desteklediğini ifade eden Bonino, çok sayıda gazetecinin cezaevinde olması, kadın hakları, toplumu İslamlaşma modeline itme, alkolle yasasıyla kısıtlanan kişisel haklar ve Suriye politikası gibi nedenlerden dolayı Türklerin meydanlara döküldüğünü öne sürdü.

Bonino, eylemlere katılan gençler ve sıradan halkın, hayatın her alanına daha az müdahaleci bir hükümet istediğini söyledi.

AVRUPA DA VİCDAN SINAVINDAN GEÇİYOR

Yıllardır Türkiye’nin AB üyeliğini desteklediği söylemleriyle bilinen Bonino, söz konusu birliğin Türkiye’yi yalnız bıraktığını öne sürerek, “Türkiye’nin demokratik durumu bakımından, ülkede şu an yaşanan huzursuzluklar ışığında AB’nin de vicdan sınavından geçtiği bir andır bu.

Türk modeli, hak ettiğinden daha fazla övgüye layık oldu hep. Özellikle ekonomik gelişimi ve İslam ile demokrasiyi sentezleme kapasitesi bakımından iyi bir model olmuştur. Avrupa’nın da hataları oldu” diye sözlerini sürdürdü. 

ERDOĞAN’IN MASKESİ DÜŞTÜ

Öte yandan, Bakan Bonino’nun konuşmasının ardından 9 milletvekili de söz alarak, görüşlerini aktardı. Ayrılıkçı kimliğiyle bilinen Kuzey Birliği Partisi (LN) milletvekillerinden Gianluca Pini, tüm bu yaşananlardan sonra Türkiye’yle olan diplomatik ilişkilerin gözden geçirilmesi gerektiğini ifade etti. Pini, Başbakan Erdoğan ve partisinin maskesinin düştüğünü belirterek, “Siyasi İslam’ın Avrupa’da yeri yok. Türkiye Avrupa’ya benziyor mu? Tüm göstergeler ters yönde giderken nasıl onu entegrasyon için zorlarız? Biz Erdoğan’ın gerici, İslamcı geçinen bir rejimin öncüsü olan modeline karşıyken, orada protestolar yapan gençlerin yanındayız” diye konuştu. Pini, Türkiye’yi kucaklamalarının arkasında rant lobisi ve üretimlerinin yaygınlaştırılmasının yattığını da söyledi.  

POLİSİN TECAVÜZÜ VAR MI SORALIM

Bir diğer milletvekili Federica Mogherini ise, Bakan Bonino’ya, “Gezi Parkı’nda, bazı polislerin kadın eylemcilere tecavüz ettiği söyleniyor. Bunu Türk yetkililere sorabilir misiniz?” dedi. Oturumun ardından, Türkiye’nin Roma Büyükelçiliği’nin Twitter hesabından jet bir yalanlama geldi ve “Bu iddialar gerçeği yansıtmıyor” denildi.