9 Ocak günü Kürdistan Enformasyon Merkezi’nde infaz edilen PKK kurucularından Sakine Cansız, KNK Paris temsilcisi Fidan Doğan ile gençlik hareketi üyesi Leyla Şaylemez’in cenazesi bugün sabah saat 08.00-09.00 arasında Quai de la Rapee’deki Adli Tıp Morgu’ndan bir konvoy eşliğinde alındı.
Sabah saatlerinden itibaren Fransa ve Avrupa’nın birçok ülkesinden binlerce kişi Villiers-le-Bel banliyösünde bulunan Place de Villiers salonu çevresinde toplandı. Kalabalık kitle, ellerinde üç kadının fotoğraflarıyla cenazeleri karşılamak için saatlerce soğuk havaya rağmen bekledi.

Sık sık “Şehid Namirin”, “Jin Jiyan Azadi” ve “Biji Serok Apo” sloganlarını atan kitle, taşıdıkları dövizlerde de “Bu barbarlık bizi zayıflatmadı”, “Gerçekler tüm yönleriyle aydınlatılsın”, “Adalet istiyoruz” mesajı verdiler.

Öğleye doğru cenaze aracı alana ulaştığında, önden bir grup kadın, PKK bayraklarına sarılı tabutları omuzlayarak salona doğru yürüyüşe geçti. Cenazelerin alınmasından önce özgürlük mücadelesinde hayatını kaybedenler anısına bir dakikalık saygı duruşu yapıldı.

En önde üç genç kadın Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez’in fotoğraflarını taşırken, arkalarında KCK, PKK, KJB bayrakları ve Öcalan resimli flamalar dalgalanıyordu.

Cenazeler birkaç yüz metre omuzlarda taşındı. Kitle gözyaşlarına hakim olamazken, yürüyüş boyunca sloganlar atıldı.

Uğurlama için sarı-kırmızı-yeşil bir koridorun oluşturulduğu salona getirilen cenazeler, burada kurulan sahne üzerine konuldu. Üç kadının aileleri, yoldaşları, dostları gözyaşlarına boğulurken, yoğun bir duygu seli oluştu. Salona asılı büyük boy bir pankart ile “Adalet istiyoruz, cinayetin aydınlatılmasını istiyoruz” mesajı verildi.

ZİYARETÇİ AKINI


Kitle yoğunluğundan dolayı başlangıçta belli sayılarla salona alınarak vedalaşma töreni yapılırken, daha sonra salonda oluşturulan koridor içerisinde saat 15.00’e kadar sürekli ziyaretçi akını oldu. Uğurlamaya katılanların bir kısmı salonun yan tarafındaki boş alanda toplanarak sloganlar atarken, soğuk havadan dolayı Keldaniler bir salon daha açarak kitleye yer verdi.

Sahnenin ortasında bulunan Sakine Cansız’ın, sağında ve solunda ise Fidan Doğan ile Leyla Şaylemez’in tabutlarının önüne çiçekler bırakıldı. Mumların yakıldığı ve çelenklerin bırakıldığı salonda sessizlik hakimdi.

Avrupa Kürt Demokratik Toplum Hareketi (CDK), Fransa’daki Tamil toplumu, Ezidi Dernekleri Federasyonu (FKE), Kürdistan İslami Toplumu Federasyonu (FCİK), Demokratik Aleviler Federasyonu (FEDA) gibi birçok dernek,parti ve örgüt salona çelenk bıraktı.

Uğurlama törenine Türkiyeli sol örgütler, Ermeni, Asuri-Keldani ve Tamil toplumu temsilcileri, Avrupa Konseyi Yerel Yönetimleri Fransız delegasyonu, Fransa Komünist Partisi, Irkçılığa Karşı Hakların Dostluğu Derneği (MRAP), çok sayıda Fransız sivil toplum örgütünün yer aldığı Kürdistan Dayanışma Koordinasyonu, Avrupa parlamenteri Marie-Christine Vergiat, Komünist Parti’den Joelle Dutto, Sylvie Jan, Sosyalist Parti’den Sarcelles Belediye Başkanı François Pupponi,Avrupa Parlamentosu’nda 1999 ile 2009 yılları arasında milletvekilliği yapan Feleknas Uca ve daha birçok Kürt dostu katılarak mesajlar sundu.

AVRUPA SOL PARTİSİ: ONLARIN MÜCADELESİ İNSANLIĞIN MÜCADELESİDİR


Avrupa Sol Partisi Başkanı ve Fransa Komünist Partisi Başkanı Pierre Leaurent da taziyeye bir yazılı bir mesaj yolladı. Mesajda özetle şunlar ifade edildi: “Avrupa Solu’nun kadın hareketi militanları ve özellikle de özgürlük için, demokrasi ve Kürtlerin hakları için hayatları pahasına mücadele eden tüm kadınlarla olan dayanışmasından emin olun. Onların mücadelesi bizim mücadelemizdir. İnsanlığın mücadelesidir.

Fransa ve AB ülkeleri Kürtleri ve topraklarında bulunan kültürel derneklerini korumalı. Nereden gelirse gelsin, şiddet durmalı. Fransa, kendi topraklarındaki Erdoğan’ın baskı, gözaltı ve tutuklama politikasına son vermeli. Biz (eski İçişleri Bakanı) Claude Gueant’ın 6 Ekim 2011’de Türkiye ile imzaladığı işbirliği anlaşmasının iptalini isteyeceğiz.

Öcalan’ın özgürlüğü ve PKK’nin Interpol’un terörist örgütler listesinden çıkarılması meşru talebini destekleyeceğiz.”

Cenazeler saat 15.05’te yeniden omuzlara alınırken, “Şehid Namirin” sloganları salondan, ve salonun dışındaki kalabalık kitle arasından yükseldi. Uğurlama sırasında fenalık geçirenler de olurken, cenazeler göz yaşlar arasında araca bindirildi. Havaalanına götürülecek olan cenazeler, yarın Diyarbakır’a doğru yola çıkacak.ANF