Fransa'nın başkenti Paris dün tarihi bir Kürt yürüyüşüne tanıklık etti.  Onbinlerce kişi bir yıl önce gerçekleşen Paris katliamına ilişkin "adalet" istedi. Eyleme Fransız ve Avrupalı örgütler ile farklı toplumlar da destek verdi. Eylemciler ayrıca 9 Ocak'ın "kadım kırımına karşı mücadele günü" olmasını istedi. 


Üç Kürt kadın politikacının katledildiği La Fayette sokağındaki Kürdistan Enformasyon Merkezi yakınında toplanan kitle, buradan Republique Meydanı'na yürüdü. Organizatörlere göre 100 bin dolayında kişi eyleme katıldı.

ANF'in haberine göre, eyleme Fransa Komünist Partisi (PCF), Avrupa Sol Partisi, Yeni Anti-Kapitalist Parti (NPA), feminist örgütler, Fransa'nın en büyük işçi sendikası CGT'nin de aralarında olduğu çok sayıda Fransız organizasyonun yanısıra Türkiye sol örgütleri ve Tamiller gibi farklı toplumlar da destek verdi. 

Yürüyüş ardından özgürlük anıtının bulunduğu Republique Meydanı’ndaki miting Kürdistan ve dünya devrimlerinde hayatını kaybedenler anısına bir dakikalık saygı duruşu ile başladı. Saygı duruşunun ardından Fransa Kürt Dernekleri Federasyonu (FEYKA) eşbaşkanları kitleyi selamladı.

İÇİŞLERİ BAKANI'NA ÇAĞRI

Fransa İçişleri Bakanı Manuel Valls’a da seslenen FEYKA Eşbaşkanları, “Sayın bakan siz arkadaşlarımızın katledildiği gün oraya geldiniz.  Ve dediniz ki bu tam bir vahşettir. Mutlaka bu siyasi cinayeti aydınlatacağız. Ne yazık ki bir yıl oldu. Daha bir sonuç yok. Ve giderek halkımızın ve dostlarımızın kaygıları artıyor. Acaba bu katliamın arkasında kimler var. Hangi önemli güçler var? Ve niye sustunuz?” diye belirtti.

Eşbaşkanlar, Fransa’daki Kürt toplumunun, halkının çığlığını dünya kamuoyuna duyurmak için demokratik eylemlerini sürdürdüğünü ve sürdürmeye devam edeceğini kaydetti.


9 OCAK ÖZGÜR YAŞAMDA ISRAR GÜNÜ İLAN EDİLDİ

Avrupa Kürt Kadın Hareketi’nin mesajı mitingde okundu. Mesajda, "9 Ocak 2013 tarihinden bu yana yaşadığımız acımız, öfkemizi hiçbir kelime ve söz tarif edemez, edemeyecektir” denildi.  Avrupa Kürt Kadın Hareketi, (TJKE), “Sara yoldaşla dünümüz, tarihimiz, özgülük mücadelemizin temeli hedeflenmiştir. Rojbin yoldaşla, bugünümüz, dünyaya açılan nefesimiz, gözümüz, inancımız hedeflenmiştir. Ronahi yoldaşla yarınımız, geleceğimiz hedeflenmiştir” ifadelerini kaydetti. Mesajda, Avrupa Kürt Kadın Hareketi’nin 9 Ocak’ı “Özgür yaşamda ısrar, uluslararası kadın dayanışma günü” ilan ettikleri de belirtildi.

Daha sonra Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez’in aileleri duygularını dile getirdi. 


İSMAİL CANSIZ:  HESAP SORULMALIDIR

Sakine Cansız’ın babası İsmail Cansız, “Sevgili insanlar, saygı değer Kürdistanlılar, sevdiğim kardeşlerim Dersimliler, hepinizi saygı ve sevgi ile selamlarım, kucaklarım. Hepiniz hoş gelmişsiniz. Bugün burada ne olduğunu siz de benim kadar biliyorsunuz, bir yıl geçti, katliama ilişkin kimseden hesap sorulmamıştır. Biz bu üç gencin anne ve babaları olarak, katillerin neden açığa çıkmadığını soruyoruz. İşte sizden arzu ettiğim, katiller bulunana kadar eylemlerimize devam etmemizdir. Kim yapmışsa bulunmalıdır, hesap sorulmalıdır" diye konuştu.

ŞAYLEMEZ: KATİLLER AÇIĞA ÇIKARILMADI

Leyla Şaylemez’in dayısı: “Bugün kan emici düşman, Sakine, Fidan ve Leyla’yı burada katletti. Bir yıl geçti, katilleri açığa çıkarılmadı. Onların cezalandırılması gerekiyor. Kürt gençleri, onların mücadelesini yürütecek, kanı yerde kalmayacak. ”

FİLİZ DOĞAN'IN BABASI HASAN DOĞAN: O KÜRDİSTAN ŞEHİDİDİR

Fidan Doğan'ın babası Hasan Doğan: “Ben buradan Fransa adaletine sesleniyorum. Ey Fransa adaleti nerdesin, 365 gündür çocuklarımızın katillerini arıyoruz. Ey Bay Hollande, 27 Ocak’ta Türkiye’ye gideceksin, ne anlaşmalar yapacaksın, ikinci katliamın anlaşmalarını mı yapacaksın? Erdoğan’a bu katliamın faillerini mi soracaksın, inanmıyorum...” Hasan Doğan Kürtçe, “Gidiyorum, bakıyorum, Rojbin’i görmüyorum, dönüyorum arkadaşlarına soruyorum, arkadaşları diyor, O Kürdistan şehididir” cümleleri ile konuşmasını bitirdi.


LAURENT: FRANSIZ KOMÜNİSTLER OLARAK HESAP İSTİYORUZ

Ailelerin konuşmaları ardından Avrupa Sol Parti Başkanı Pierre Laurent bir konuşma yaptı. Laurent özetle şunları söyledi:

“Bir yıl önce, üç Kürt militan, Leyla, Sakine, Fidan, Paris’in merkezinde katledildi. Bir yıl sonra, Fransız komünistleri ve Avrupalı solcular hala öfkeli.Siyasi bir cinayetten bahsediliyor, Türkiye’nin bu cinayetteki rolü her geçen gün daha fazla açığa çıkıyor. Bu cinayet, Dulcie September cinayeti gibi cezasız kalmamalı. Fransız yetkililer, suçlu ve suçu işletenler, aileler, Kürt halkı ve Fransız halkına hesap vermelidir. Fransız komünistler olarak hesap istiyoruz.

FEMME SOLIDAIRE:   9 OCAK'I BİZ DE HİSSEDİYORUZ

Femme Solidaire’den Carinne de la Haye ise onyıllardır kadın dayanışması ve Kürt halkının birlikte mücadele ettiğini söyledi. “Yaşadıklarınızın hiçbirisi bize yabancı değil” diye devam eden Haye şöyle konuştu: "Yaşadığınız bütün durumları biz de yaşıyoruz. İnsan haklarına saldırının hepsi bize, kimliğinize, gururuna yapılan bütün saldırıları biz de hissediyoruz. 9 Ocak cinayetini biz de hissediyoruz. Mücadeleniz bizim de mücadelemiz. Biz ezilen bütün halkları destekliyoruz, ama siz Kürt halkı ile özel bir bağımız var. Sizler bizim için özelsiniz. Kürt halkının özgürlüğü kadın özgürlüğünden geçer."

Haye,  9 Ocak’ın "kadın kırımına karşı mücadele günü" olması için yoğun olarak çalışacaklarını söyledi.

VERGIAT: FIDAN BENİM İÇİN HER ZAMAN ROJBİN OLACAK

Avrupa Parlamentosu Sol grup üyesi Marie-Christin Vergiat ise yaptığı konuşmada, Kürt halkı ile dayanışma içinde bulunduklarını belirtti. Demokrasi, insan hakları mücadelesi yürüten herkesle dayanışmaya geldiğini söyleyen Vergiat, “Sakine, Leyla ve Fidan’a saygımı da sunmak istiyorum. Fidan benim için her zaman Rojbin olacak, onun sayesinde ben Kürt mücadelesini tanıdım. O gülüşünü hiçbir zaman unutmayacağım. Sakine, Leyla, Rojbin, Kürt kadınının demokrasi, kültürel haklar, barış için mücadelesinin sembolü olacak. Artık onların siyasi cinayetlere kurban gittiği açığa çıktı. Artık bunu Fransa hukuku da kabul ediyor. Bu cinayeti işleyenden öte, gerçek kimin bu cinayetleri işlettiğidir. Bunun için de Fransız hukuk sistemi, Kürt hukuk sistemi ile ortak çalışmalı” dedi.

FEMİNİSTLER: BU CİNAYETLERE KARŞI SORUMLUYUZ

Dünya Kadın Yürüyüşünden, Feminist Hareket ve SKB mesajlarını sundu. Feminist Hareketten Nelly Martier, “Biz bu cinayetlere karşı sorumluyuz ve ne olduğunun açığa çıkması için mücadele yürütmeliyiz. Çünkü, aileleri, yoldaşları gerçeği bekliyor” dedi.

Dünya Kadın Yürüyüşü’nden Susie Ratman, “Bütün dünya halklarının mücadeleleri ile dayanışmamızı dile getiriyoruz. Birlikte kadın hakları için mücadele yürütüyoruz. Şimdi adalet yerine getirilmeli ve bu siyasi cinayet cezasız kalmamalı” dedi.

SKB’den Esra “9 Ocak’tan bu yana adalet arayışımız sürüyor. Bu katliamın ardındaki gerçekler, esasen emperyalistlerin kirli pazarlıkları ve politikaları ile ilintilidir. Bu katliam kadın mücadelesine dönük yapılmıştır. Fakat bizler biliyoruz ki, Sakineler şahsında esas alınan Kürt özgürlük hareketidir. Bizler adalet arayışımızı bu kapsamda yürüttük. Onları katledenler bugün burada bulunan yüzbinlerle aldılar cevabını. Sorumlular açığa çıkana kadar adalet arayışımız sürecektir” diye konuştu. ANF