Erdoğan Paris’te protesto edildi


Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Paris’e Fransa Cumhurbaşkanlığı Sarayı olan Elysee’de bugün Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ile bir araya geldi. Gündem ise Suriye ve Kobanê konusunda Türkiye’nin talepleriydi. Erdoğan’ın Hollande tarafından karşılanması Fransız kurumlar tarafından yapılan yazılı açıklamalarla protesto edilirken, görüşme saatinde Kürtler ve Fransızlar gruplar halinde Elisee önüne girmek istedi.

Elysee sarayı etrafında yoğun güvenlik önlemleri alan polise rağmen iki grup Elisee’nin farklı kapı önlerine ulaşmayı başardı. Ellerinde Erdoğan’ın gelişini protesto amacıyla hazırladıkları dövizleri açıp “Katil-Terörist Erdoğan” sloganı atan her iki grup polis tarafından uzaklaştırılmaya çalışıldı.


Her iki eylemci grup polis tarafından çembere alındı. İkinci grup da kimlik kontrolü yapıldıktan sonra eylem yaptıkları yerde bekletildi. Üçüncü bir grup da Elysee Sarayı’nın üçüncü bir giriş kapısı önünde eylem yapmak istedi. Gruplar kimlik kontrolleri ardından Erdoğan’ın Elysee’yi terk ettiği saate kadar bekletildi. Ardından serbest bırakıldı.

Invalides Meydanı’da “IŞİD: Erdoğan”, “Katil Erdoğan”, “Kobanê’yi koru” yazılı dövizler taşıyan kitle sloganlar eşliğinde eyleme geçti. Ermeni, Asuri, Keldani ve Fransız Kürt dostu derneklerin katıldığı eylemde “IŞİD’e karşı Kobanê ile dayanış” pankartı taşındı.

Gösteri sırasında bir konuşma yapan Fransa Kürdistan Dayanışma Derneği Başkanı Sylvie Jan bir gün önce Suruç’tan döndüğünü ifade ederek, Sunuç’ta ve Mardin, Amed ve çevresindeki kampları ziyaret ettiğini açıkladı ve savaşzadelerin durumunun kötü olduğunu belirtti.

Savaşzadelerin sadece DBP’li belediyeler tarafından ihtiyaçlarının karşılandığını hatırlatan Jan, Kobanê politikası bilinmesine karşın Hollande’ın Erdoğan’ı kabul etmesinin bir utanç olduğunu vurguladı. Türkiye’nin bölgedeki çıkarları için diğer ülkeleri kendi yanına çekmeye çalıştığına dikkat çeken Jan, “Hollande Türkiye politikasına angaje olmamalıdır” dedi.

Ardından PYD Paris temsilcisi Xalit İsa, Ermeni Federasyonu’ndan bir temsilci ve MRAP adına kısa konuşmalar yapıldı. Tüm konuşmalarda Hollande’ın Erdoğan’ı ağırlaması protesto edilirken “hoşgelmedin Erdoğan” denildi.ANF