Türkiye sinemasının önde gelen figürlerinden Yılmaz Güney’in adı Paris’in 10. bölgesindeki bir parka verildi.

27 Mart’ta Paris Anaşehir Belediyesinin genel oturumuna sunulan öneri, oy çoğunluğuyla kabul görmüş ve Yılmaz Güney adının bir parka verilmesi kararı alınmıştı.

12 EYLÜL SONRASI SİYASİ GÖÇMENLERİN BULUŞMA YERİ

Paris’in 10 bölgesinde Türkiyeli göçmenlerin yoğun yaşadığı, çalıştığı bir semtte bu  parka Yılmaz Güney adının verilmesinin sembolik bir önemi var. Çünkü bu bölge 12 Eylül cuntasının kıyımına uğrayan ve ülkelerini terk etmek zorunda kalan Türk ve Kürtlere kucak açan bir mahalle. Bölge, restoranları, dükkanları, dernekleri ve eskiden tekstil atölyeleriyle Paris’te yaşayan Türkiyeli topluluğun mutlak uğrak yeri olan bir yerleşim alanı.

DEMOKRASİ SAVUNUCULARI İLE DAYANIŞMA  VURGUSU

Yılmaz Güney adının yaşatılması bu açıdan önem taşırken, ayrıca belediye yönetimi dayanışma ve  kardeşlik vurgusu da yapıyor. Açıklamada, “Şu anda baskıya uğrayan, işinden atılan, üniversitelilerle, düşünürlerle, cezaevlerinde bulunan demokrasi ve barış savunucularıyla dayanışma amacını da taşıyor bu karar” denildi.

FATOŞ GÜNEY, BELEDİYE BAŞKANI FERRAUT VE COSTA GAVRAS KATILDI

Parkın açılışı Paris’in 10’uncu bölgesi belediyesi tarafından gerçekleştirildi. Açılışa 10’uncu Paris Belediye Başkanı Remi Ferraut, Mitterand ailesinden Gilles Mitterand, Yılmaz Güney’in eşi Fatoş Güney, Cannes Film Festivali’nde Güney ile birlikte Altın Palmiye ödülünü paylaşan yönetmen Costa Gavras, Fransa Demokratik Kürt Konseyi (CDK-F), Paris Kürt Enstitüsü, ACORT, DİDF ve ACTIT temsilcileri katıldı.

100  BİN TÜRKİYE KÖKENLİ YAŞIYOR

Türkiye sinemasında toplumsal içerikli filmler kuşağının önde gelenlerinden Yılmaz Güney adının bir parka verilmesi, Paris ve çevresinde yaşayan 100 bini aşkın Türkiyeli arasında da heyecan ve sevinçle karşılandı.

Bu bölgede faaliyet sürdüren Paris Kürt Enstitüsü, Acort, Ahmet Kaya Kültür Merkezi ve Espace Universel kuruluşu, belediyenin bu kararını paylaşıp, Türk ve Kürtlerin buna sahip çıkması için çalışmalar yürüttü.

RESİM SERGİSİ AÇILACAK

Parkın açılışı yarın Paris Anaşehir Belediye Başkanı Anne Hidalgo, Bölge Belediyesinin Başkanı Remi Feraud, Kürt Enstitüsü başkanı Kendal Nezan ve belediyenin diğer yetkililerinin katıldığı bir törenle yapılacak. Açılış töreninden sonra parkın hemen yanındaki Espace Universel’de Güney’in hayatının önemli dönemlerini anlatan bir resim sergisi açılacak. Paris’te yaşayan Türk ressam ve Güney’in mücadele arkadaşı İsmail Yıldırım, göçü anlatan üç tablosuyla sergiye destek verdi. Bahçeye plaketin konulmasından sonra  Yılmaz Güney’in eserleri ve sineması üzerine sohbetler yapılacak.

Yılmaz Güney, 'Yol' filmiyle 1982'de Cannes'da 'Altın Palmiye' ödülünü kazanmıştı. 9 Eylül 1984'te sürgünde yaşadığı Paris'te hayatını kaybeden Güney, Komünarların mezarlığı Père Lachaise'e gömülmüştü.