Fransız medyasının Türkiye'ye bakışını ve Suriye, göçmen krizin ve Türkiye'deki son gelişmeler ile ilgili soruları yanıtladı.


Türkiye'nin de Suriye politikasında değişiklik yapıp yapmayacağı sorusuna Akil, "Biz Esad'ın gitmesi gerektiği konusundaki kararlı tutumumuzu hala sürdürüyoruz. Bu kadar insanın ölümü ile nasıl politik çözüme geçilecek ki. Suriyelileri bir araya getiremezsiniz. Esad gitmeden bu iş olmaz" dedi.

Türkiye'nin göçmenlerin Avrupa'ya kaçmasına göz yumduğu yönündeki eleştirilere Akil, "Suriye ve Irak'tan gelen toplam 2.2 milyon göçmen bulunuyor. 40 bin fazla, 40 bin az bizim açımızdan değişen bir şey yok. Türkiye bu konuda olağanüstü bir çaba gösteriyor. 4 yıldır Suriye'den gelen göçmenler için 7.6 milyar dolar harcama yapıldı. Yapılan yardımların toplamı ise 418 milyon dolar. Yapılanlar ortada. Avrupa'ya gelen göçmenlerin sayısı ve yapılan harcama ile kıyas bile yapılamaz" diye yanıt verdi.



Göçmenlerin Avrupa'ya girişinde hotspot adı verilen göçmen noktaları kurulmasına dair Akil, "Bu utanç verici bir öneridir. Yani beğenilen, kalifiye olan göçmenler alınacak, diğerleri kapı dışarı edilecek. Halbuki en çok da daha yoksul, kalifiye olmayan göçmenlerin ihtiyacı var. Adına ne derseniz deyin, pazarda meyve seçer gibi, göçmenlerin bu şekilde bir tasniften geçirilmesini utanç verici buluyorum" dedi.

FRANSA'DAN 30 TERÖR ŞÜPHELİSİNİ İSTEDİK YANIT ALAMADIK

Batılı gençlerin IŞİD'e katılmak için Türkiye üzerinden geçiş yaptığı iddialarına dair Akil, "Türkiye bu konuda Avrupa ülkeleri ile işbirliği içinde hareket ederek bugüne kadar 16 bin kişiye ülkeye giriş yasağı koymuştur. Yakalanan gençler ise ülkelerine iade edilmiştir. Ama biz Avrupa'dan aynı desteği görmedik. Türkiye, Fransa'dan 30'a yakın terör faaliyetlerine adı karışmış kişilerin iadesi talebinde bulunmasına karşın şimdiye kadar hiçbir yanıt alamadı" dedi.