Boughalab'ın, geçen hafta görülmeye başlanan 'Sharia4Belgium' davası kapsamında 15 yıla kadar hapisle cezalandırılması isteniyor. 
Belçika tarihinin en büyük terörizm davası olarak nitelenen Sharia4Belgium'un sanıklarından biri olan İlyas Boughalab, Suriye'de olduğu için duruşmaya katılmadı.

Flaman Televizyonu'nun (VTM) haberine göre Doel Nükleer Santrali'nde çalışmış olan Fas doğumlu Boughalab, Kasım 2012'de istifa ederk Suriye'ye gitti ve IŞİD saflarına katıldı.

Nükleer santraller için güvenlik sertifikası veren bir kurumda teknisyen olan 26 yaşındaki İlyas Boughalab, Doel Nükleer Santrali'ndeki kurulum kaynaklarını kontrol ediyordu. Boughalab'in, çalışanların sıkı güvenlik soruşturması sonucu belirlendiği nükleer santralde, reaktör bölümüne de girme yetkisi bulunduğu belirtildi.

Nükleer regülatör şefi Wily de Roovere, Boughalab'ın, istifa ettiği güne kadar işini çok iyi yaptığını söyledi. Roovere, istifasının ardından, İlyas Boughalab'ın güvenlik sertifikasını İçişleri Bakanlığı'na geri gönderdiklerini bildirdi.

Fas kökenli Belçikalı cihatçının halen IŞİD bünyesinde çatışmalara katıldığı belirtiliyor.

Ardenler'de cihat kampı soruşturması

Diğer yandan Belçika polisi, Arden ormanlarında "cihat kampı" bulunduğu haberleri üzerine soruşturma başlattı.

Hollanda ve Belçika basınında yer alan haberlerde, IŞİD mensubu Belçikalı militanların Ardenler bölgesindeki ormanlık alanda cihat kampı kurdukları öne sürüldü.

Basında çıkan haberler, Brüksel'de yaşayan ve iki erkek kardeşi Suriye'de IŞİD saflarında olan Abdül Vedat Ebu Davud'un sosyal medyada paylaştığı fotoğraflara dayandırıldı.

Ebu Davud, IŞİD bayraklarının da bulunduğu Facebook hesabında, yüzleri maskeli ve üniformalı bir grubun ormanlık bir alanda silahlı eğitim yaparken çekilmiş fotoğraflarını yayınladı. Fotoğrafların altına da "Kardeşlerimle güzel bir yolculuk" notunu ekledi.

Belçika basınına göre, fotoğraflar Ardenler bölgesindeki ormanlık alanda oluşturulan cihat kampında çekildi. Belçika polisi, fotoğraflardaki üniformalı kişilerin ellerindeki silahların gerçek olduğunu bildirdi.

Cihat kampı iddialarının endişe verici olduğunu belirten polis yetkilileri, iddiaların aydınlatılması için inceleme başlatıldığını açıkladı. Belçika'daki Arden ormanlarında cihat kampları bulunduğu iddiası daha önce de basın tarafından gündeme getirilmişti.

Güvenlik kaynakları, IŞİD bünyesinde 300'den fazla Belçika vatandaşının bulunduğunu belirtiyor.