Kral Haral, Oslo Kaedralinde yaptığı duygulu konuşma sırasında gözyaşlarına güçlükle hakim oldu. Gözyaşlarına hakim olamayan Prenses Mette Marit ise Kral Hrald tarafından teselli edildi. Sosyal Demokrat İşçi Partili Başbakan Jens Stoltenberg, “Brevik'in yargılanma sürecinde verdiği ifadeleri takip etmedim. Çünkü onu ve yaptığı katliamı neden ve nasıl yaptığını bilmek istemedim. Nefret dolu ve affedilmeyecek bir katliam yaptı. Ben demokrasi, insanlık ve şeffaflığa inanıyorum. Benim için onun manifestosunu okumak ve ifadelerini bilmek bir anlam teşkil etmiyor. Yaşadığımız olaya rağmen güçlü olduğumuzu gösterdik. Olayda hayatını kaybedenleri hiç bir zaman unutmayacağız“dedi. Stoltenberg, yaşananlardan çok ders çıkardıklarını ve benzeri olaylara karşı profesyonelce hazırlıklı olmayı öğrendiklerini söyledi.

 

 Utoya adasındaki gençlik kampı sırasında yaşanan katliamda hayatını kaybeden arkadaşlarını her yıl anacaklarını belirten İşçi Partisi Gençlik Taşkilatı Başkanı Eskil Pedersen Utoya adasındaki katliam sırasında kendi hayatını tehlikeye atarak gençleri kurtarmaya çalışanlara teşekkür ederek, gerek hükümet binalarındaki patlama gerekse Utoya adasındaki katliam sırasında hayatını kaybedenlerin yerleri duldurulamayacak arkadaşları olduğunu söyledi. Pedersen “katil silahı tercih etti, halk ise demokrasi ve hukuk devletini“ dedi.

 

Katliamda yakınlarını kaybedenler, Ulusal Destek Grubu'nun organizasyonunda saat 08.00'de katlimaın gerçekleştiği Utoya adasına çıkarak yakınlarını andılar. Adada hayatını kaybeden 69 kişinin yakınları gözyaşları ve hüzün içinde ziyaret ettikleri adada çocuklarının ve yakınlarının öldürüldüğü yerlere çiçekler bıraktılar, mumlar yaktılar. Saat 09.30'da 22 Temmuz 2011'de bombalı saldırıya uğrayan hükümet binalarının bulunduğu alana çelenk bırakıldı, saygı duruşunda bulunuldu. Saat 11.00'de Oslo katedralinde düzenlenin törende Kral Haral, Kraliçe Sonya, Prenses Martha Louise, Başbakan Jens Stoltenberg hazır bulunurken, Veliaht Prens Haakon ve eşi Prenses Mette Marit, Dışişleri Bakanı Jones Gahr Store, İşçi partisi Gençlik Teşkilatı Genel Sekreteri Tonje Brenna, Hole Kilisesi'nde düzenlenen dini törene katıldılar.

 

Saat 12.00-17.00 arasında ise Sosyal Demokrat Parti Gençlik Teşkilatı Utoya adasında bir anma etkinliği düzenledi. Gençlik Teşkilatı Başkanı Eskil Pedersen, 22 temmuz'un gerek parti teşkilatı gerekse tüm Norveç halkı için unutulmayacak bir tarih olduğunu belirterek “Bugün adada hayatını kaybeden arkadaşlarımızı anarken, yakınlarının değişik arzu ve isteklerini yerine getirmeye çalıştık. Gençlik Teşkilatımız, hayatını kaybedenlerin yakınlarının sevdiklerini anabilmeleri için her türlü hazırlığı yaptı.En büyük arzumuz, katliamın yıldönümünde biraraya gelerek her şeye rağmen ne kadar güçlü olduğumuzu gösterebilmek“ dedi. Başbakan Jens Stoltenberg, Oslo'daki törenlerin ardından Utoya adasına geçerek katliamdan sağ kurtulanlar, ölenlerin yakınları ve İşçi partisi Gençlik Teşkilatı üyelerine hitaben bir konuşma yaptı. Danimarka Başbakanı helle Thörning Schmidt de adadaki törene katılarak konuşma yapanların arasındaydı. Adan gökyüzüne kalp şeklinde kırmızı bir balon bırakıldı. Oslo belediye meydanında akşam saat 20.00'de başlayacak ve geç saatleri kadar sürecek anma konserinde ise ülkenin tanınmış sanatçı ve orkestraları, Bjørn Eidsvåg DeLillos, Karpe Diem, Kringkastingsorkesteret, Laleh,Lillebjørn Nilsen, Mari Boine,Marit Larsen,Tine Thing Helseth,Vinni & Halvdan Sivertsen sahne alacak. Törenler, Utoya adasının karşısında suya çiçeklerin bırakılması ile son bulacak.

 

Utoya adasındaki katliamda 16 yaşındaki kızı Gizem Doğan'ı kaybeden baba Abdulkadir Doğru ise, Müslümanları terörist olarak suçlayanlara tepki göstererek “Ben örneğin Brevik'in bir Hristiyan terörist olduğunu söylemem. Hiç bir zaman insanlar hakkında din ve inançları hakkında konuşmadım. 24 Ağustos'ta verilecek kararda Brevik'in hak ettiği cezayı alalacağına, adaletin yerini bulacağına inanıyorum. Bugün bizim için hüzün dolu bir gün“ dedi.