Eleştirilerin ortak yanı yeni tasarının entegrasyonu kolaylaştırmak yerine zorlaştıracağı noktasında toplandı.

Göçmen ve Entegrasyon Bakanı Sylvi Listhaug’un basın toplantısında açıkladığı hükümetin göçmen yasalarındaki tedbirlerin arttırılmasına yönelik yasa tasarısına göre bir başka İskandinav ülkesinden Norveç’e giriş yapmak isteyenler Norveç sınır kapılarında anında geri çevrilebilecek.

Tasarıda mevcut yasalarda daimi ikamet etme izni alabilme süresi üç yıl iken bu süre beş yıla çıkarılıyor. Mültecilerden barınma, iş ve eğitim olanaklarını kendilerinin karşılaması şartı getirilirken daimi ikamet izni onayında sığınmacının Norveç diline sözlü olarak hakim olma şartı öneriliyor.

Basın toplantısında aile birleşmesi koşullarına da değinen Göçmen ve Entegrasyon Bakanı ailenin diğer bireylerinin üçüncü bir ülkede güvenli yaşıyor olması durumunda aile birleşmesinin o üçüncü ülkede olmasının daha doğru olacağını savundu.

Hükümet ortağı sağ popülist partili Göçmen ve Entegrasyon Bakanı Sylvi Listhaug tasarıyı savunurken  ‘‘Yabancıların Norveç toplumuna entegrasyonunda en önemli faktör kendilerinin entegre olmak istemeleridir. Norveç’te altın tahtta taşınmak beklenmemeli. Belli şartlar yerine getirilmeli. Bu tasarı ile biz bu şartları talep ediyoruz. Eğer bu şartlar yerine getirilmiyorsa, bunun sonuçlarına da katlanılmalı. Maalesef daha önce böyle değildi’’ dedi.