Giousouf, Erdoğan’ın Merkel hakkında sarf ettiği sözleri görgüsüzlük olarak nitelendirdi.

Batı Trakya’dan göç eden bir ailenin kızı olan ve Leverkusen’de doğan Cemile Giousouf, Erdoğan’ın Merkel’i nazi dönemi uygulamalarına başvurduğunu söylemesi karşısında genel başkanını savundu ve “Erdoğan’da hala bir terbiye artığı kaldı ise başbakanımızdan özür diler” şeklinde konuştu.

Giousouf’a göre Erdoğan ve diğer AKP yetkililerinin temelsiz suçlamaları Almanya’daki Türkleri etkilemiyor, aksine çok sayıda Türk bu suçlamaları utanmazca suçlamalar olarak gördükleri için yüz kızartıcı bir durum olarak görüyor. Yusuf’a göre  bu tarz suçlamalar Almanyalı Türklerin ülkedeki imajına olduğu kadar birlikte yaşama da zarar veriyor.

Başbakan  Angela Merkel de dün yaptığı bir açıklamada Türkiye’nin Almanya’ya yönelik yapılan Nazi benzetmeleri için ‘Artık son verin!’ uyarısında bulunmuştu.Nazi benzetmelerine karşı rahatsızlığını dile getiren başbakan, “Türkiye tarafından yapılan Nazi benzetmelerinin son bulması yönündeki sözlerim hala geçerli. Amasız, fakatsız” açıklamasında bulunmuştu.

Merkel açıklamasının devamında “Maalesef Nazi kıyaslamalarının son bulmadığını görüyoruz” diyerek bukonudaki tabuların yıkılmasına müsaade etmeyeceklerini aktarmıştı. Merkel, tabunun Nasyonal Sosyalizm dönemi kurbanlarının acısına saygı olduğunun da altını çizmişti.

Bunun yanı sıra başbakan, Alman Dışişleri Bakanlığı’nın referandumda sandık kurulması konusunda Türk Büyükelçiliği’ne sözlü nota verdiğini hatırlatmış ve kurallara uyulmadığı takdirde seçimlerin iptal edilebileceğini ima etmişti.

Merkel, Türk siyasilerin Almanya’da toplantı yapmalarının, anayasanın temel ilkelerine uyulması ile mümkün olacağının açık bir şekilde belirtildiğini kaydetmiş ve buna riayet edilmemesi durumunda Alman Hükümetinin toplantı iznini gözden geçireceğini söylemişti.