Danimarka Parlamentosundaki iki Türkiye kökenli bayan milletvekilinden biri olan Sosyalist Halk Partili Özlem Sara Çekiç çocuk kitabı yazdı. Milletvekili olduktan sonra, hayatını konu alan bir kitap yazarak dikkat çeken Özlem Çekiç, bu kez de göçmen kız çocuklarını konu alan çocuk kitabı ile dikkat çekti. Özlem Çekiç, parlamentodaki ofisinde kitabını tanıtırken, ön yargıları yıkmayı amaçladığını belirterek “bana çocuk kitabı yazmam konusunda bir teklif geldi, “ben milletvekiliyim nasıl yazabilirim?" dedim. Ama sonra gayret edersem başarabileceğimi düşünerek  kabul ettim. Özellikle konu göçmen kızlar olunca daha ilginç geldi ve bunun büyük bir fırsat olduğunu düşündüm. Kitap ile göçmen kızlara “unutmayın bayan olarak erkeklerden daha az değerli değilsiniz. Haklarınızı savunmaya devam edin" mesajını verebilmek için “Ayşe'nin Pijama Partisi" adlı bu kitabı yazdım. Kitap seri halde yayınlanacak, ikincisini de hazırladım ama o henüz çıkmadı. Üçüncüsü için de anlaştık" dedi.

ERKEKLER DAHA ÖZGÜR


Çekiç
, "kızlarımızı üniversitelere gidiyor, o kadar başarılı olmalarına rağmen erkekler gibi özgür değiller. Ben de değildim. Küçükken babam beni pijama partisine, arkadaşıma ders çalışmaya, yatılı bir geziye göndermezdi. “Yıl boyunca bana soracaksın ben şimdiden hayır diyeyim" derdi. Ama erkek kardeşim özgürdü. Ben ısrar ettikçe babam bir gün “ben haksızlık yaptım"dedi ve göndermeye başladı. Bir milletvekili olarak yaşadıklarımı alilere ve kızlarına anlatmaya, ailelere kızlarınızı bir yere göndermekten korkmayın mesajını vermeye çalışıyorum. Öğretmenler ve arkadaşları çocuklarımıza neden sosyal faaliyetlere izin verilmediğini merak ediyorlar. Bu ön yargıların yıkılması gerekir. Kültürler birleştikçe diyalog oluşur. Çocuklar birlikte olamaz ise birbirlerini anlayamazlarödedi. Özlem Çekiç, kitaptaki resimlerin de başlı, başına önemli mesajlar verdiklerini belirterek, okullarda eğitim amaçlı kullanılacağını söyledi. Kitabı okuyan 10 yaşındaki başarılı binici Suzan Turan, kitabı okuyan Danimarkalıların göçmen kızları daha iyi anlayacaklarını belirterek “kitapta yazılanlar doğru. Benim öyle bir sorunum yok ama binicilikte hiç göçmen kız yok. Danimarkalılar da göçmen kızlarla birlikte olamayınca ön yargılı hareket ediyorlar"dedi.

 

56 sayfadan oluşan ve ilk etapta 1500 adet basılan kitapta Ayşe'nin arkadaşları Loise ve Anna Pijama partisi düzenliyor ama Ayşe'siz yapmak istemiyorlar. Anne ve babası ise Ayşe'ye izin vermiyor. Kızlar, Ayşe'nin anne ve babasını nasıl ikna edeceklerinin planını yapıyorlar, baba ve anne ön yargılı olduğu için çocuklarını göndermemekte ısrarlı oluyor planlar suya düşüyor. Danimarka'da Kızlar birbirinin evinde uyumak isterlerse buna pijama partisi deniliyor. Birlikte akşam yemeği yedikten sonra , film izleyip, eğlenip yatıyorlar.
 
Ünsal Turan / Danimarka