Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu, Kıbrıs müzakerelerine, Türkiye’nin AB önündeki engeli kalksın diye değil, Doğu Akdeniz’de kalıcı bir barış istedikleri için destek verdiklerini söyledi. “Kıbrıs sorununun çözümü halinde AB’nin kapıları sonuna kadar açılır mı, yoksa başka engeller mi çıkar, bekleyip göreceğiz” diyen Çavuşoğlu AB’nin kuruluş amacını anımsatarak, AB yolunda Kıbrıs sorunu, Ermeni meselesi veya herhangi bir sorun aramaya gerek olmadığına vurgu yaptı.

Kıbrıs müzakerelerin ivme kazanması Türkiye, Avrupa Birliği (AB), Amerika ve birçok ülke tarafından memnuniyetle karşılandı.

Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan, “Kıbrıs konusunda başlayan süreç gerçekten dünyada olumlu etkiler uyandırdı ve Güney ile Kuzey arasında ortak bir metin üzerinde anlaşma sağlandı. Temenni ederiz ki bu görüşmeler, belirlenen çerçeve istikametinde devam edip, burada artık bir nihayete ulaşırız ve böylece 10 yıllardır süre gelen bu sıkıntıyı da süratle aşmış oluruz” derken, Star Kıbrıs’a konuşan T.C. Avrupa Birliği Bakanı ve BaşmüzakereciMevlüt Çavuşoğlu, müzakerelerin başlamasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

“AB ÖNÜNDEKİ ENGEL KALKSIN DİYE DEĞİL...

Müzakerelerin yeniden başlamasının önemine değinen Çavuşoğlu, Kıbrıs meselesinin AB yolunda, her zaman masa üstüne konduğunu, bazen sorun olarak ortaya çıktığını, bazen de bu sorunun arkasına sığınıldığını ifade ederek,“ancak biz Kıbrıs müzakerelerine ve çözüme AB önündeki engeller kalksın diye bakmıyoruz. Biz kalıcı bir barışı destekliyoruz” dedi.

***

“KIBRIS SORUNU ÇÖZÜLÜNCE AB ÖNÜNDEKİ ENGELLER KALKACAK MI”

Kıbrıs sorununun çözümü halinde Türkiye’nin AB önündeki engellerinin kalkıp kalkmayacağının bilinmediğini belirten Mevlüt Çavuşoğlu, “Bakalım, Kıbrıs konusunda anlaşmaya varılırsa AB’nin kapıları sonuna kadar açılır mı? Yoksa farklı engeller mi konacak” ifadesini kullandı.

“ELİMİZDEN GELENİ YAPACAĞIZ”

Türkiye Cumhuriyeti olarak, çözüm adına ellerinden gelen desteği vereceklerinin altını çizen Mevlüt Çavuşoğlu, bugün Avrupa Komisyonunda 8 fasılın 6’sının Rum tarafında askıya alındığını anımsatarak, 'bu süreç başladığında blokaj kalkacak mı, onu göreceğiz” dedi.

“AB-TÜRKİYE İLİŞKİLERİNDE TEK ENGEL KIBRIS DEĞİL”

MevlütÇavuğlu Türkiye-AB ilişkilerinde tek engelin Kıbrıs olmadığını söyledi. “Kıbrıs, sorunlardan bir tanesi…” diyen Çavuşoğlu sözlerini şöyle sürdürdü: “AB-Türkiye ilişkilerinde tek sorun Kıbrıs değil. Kıbrıs sorunu çözüldüğü zaman engeller kalkacak demek varsayım olur. Birçok ülke, ‘Kıbrıs sorunu çözülmedi, onun için kabul etmiyorum’ demiyor.

“ALMANYA’NIN SORUNU FARKLI, FRANSA’NIN FARKLI…”

Almanya’nın sorunu farklı, Fransa’nın farklı. AB içindeki ülkelerin Türkiye’yi kabul etmemesinin asıl nedeni, AB içindeki dengenin bozulmasından korkmalarıdır. Endişeleri budur… AB, belli değerler ve çıkarlar doğrultusunda, başka savaşlar olmasın diye kurulmuş bir birlik. Sonraları bu birlik ekonomik ve siyasi bir birliğe çevrilmiş, en son bugünkü halinialmıştır. Birliğin esas gayesi Almanya ve Fransa’nın bir çatı altında birleşmesidir. Bu gayeyle kurulan birlik Tüm Avrupa’ya yayılmıştır. Şimdi Almanya ve Fransa bu dengenin bozulmasını ne kadar ister?

“SORUN ARAMAYA GEREK YOK”

Türkiye, büyük bir güçtür, dolayısıyla AB’de böyle bir kaygı vardır. O yüzden Kıbrıs sorununun çözümünün AB yolundaki tüm engelleri kaldıracağını söylemek mümkün değildir. Sorun aramaya da gerek yok. Herhangi bir meseleden sorun yaratılabilir. Bugün önemli olan adada kalıcı bir barışın sağlanmasıdır. Türkiye Cumhuriyeti’nin esas gayesi ve hedefi budur.”