Madrid'te dün düzenlenen Uluslararası Kongre'de konuşma yapan Kocasakal, kongrenin ardından Madrid Adalet Sarayı'nda düzenlenen törende onur ödülü aldı. Konuşmasını Fransızca olarak yapan Kocasakal, "Bu ödülü kendi adıma değil, ülkem, adalet için savaşan tüm meslektaşlarım ve İstanbul Barosu adına kabul ediyorum" dedi. 
 

Ödül aldığına sevindiği kadar üzüldüğünü de belirten Kocasakal, "Ülkemde hapis cezası istemiyle yargılanırken yabancı bir ülkenin bana adalet adına onur ödülü vermesi içler acısı bir durum" yorumunu yaptı. Kocasakal, çeşitli ülkelerin baro temsilcilerinin katıldığı tören sonrası verdiği röportajda, son dönemde Türkiye'de adaletin işleyişi hakkında nasıl tepkiler aldığı yönündeki bir soruya, "Çok fazla eleştiri alıyoruz tabi. Ama yargı dönemimizde olsun her zaman bizi desteklediler. Yanlış anlaşılmasın, Avrupa'da da dünyanın başka ülkelerinde de savunma ve avukatlar sorunlar yaşıyor. Ama Türkiye'de durum maalesef çok daha vahim. Şu anda Türkiye'de mevkii ne olursa olsun kimsenin hukuk güvencesi kalmamıştır. Düşünebiliyor musunuz adliye sarayından avukatları coplarla, sürükleyerek çıkardılar? Çağlayan Adliyesi'nde yaşananları biliyorsunuz. Buraya getirdim o görüntüleri izlettirdim, dehşet içinde kaldılar" şeklinde yanıtladı.

MİT yasasıyla ilgili kaygılarını belirten Kocasakal, "MİT yasası sizin birilerine açık bir şekilde kanunla suç işleme hakkı vermeniz anlamına gelmektedir" dedi. Kocasakal, "Biz devletimizi ve ülkemizi seven insanlarız. Biz Cumhuriyetin temel felsefesine yürekten bağlı insanlarız. Biz ülkemizi ve devletimizi değil bugünkü siyasi iktidarın uygulamalarını şikayet ediyoruz ve buna karşı duruyoruz  Bunu bir kere ayırt etmek lazım. İkincisi bizimkisi politik bir mücadele değil. Bizimkisi hukukun üstünlüğü mücadelesi. Biz hukuksuzluk kimden gelirse gelsin, kime yönelirse yönelsin her türlü hukuksuzlukla mücadele ederiz " diyerek sözlerini tamamladı.

Çekilen hatıra fotoğraflarının ardından tören sona erdi.