Türkiye'nin Londra Büyükelçisi Abdurrahman Bilgiç, dünya medyasını demokrasinin yanında olmaya davet ederek, darbe girişimi sonrası İngiltere hükümetinin gösterdiği anlayış, hassasiyet ve desteği İngiliz medyasından da beklediklerini ifade etti.

Bilgiç, Türkiye'de darbe girişimi ve devamında yaşanan gelişmelerle ilgili Büyükelçilik konutunda Türk ve yabancı basın mensuplarının katıldığı bir basın toplantısı düzenledi.

Aralarında İngiltere'nin saygın gazeteleri Guardian, İndependent ve Financial Times muhabirlerinin de bulunduğu toplantıda Bilgiç, 15 Temmuz'da darbe girişiminde Türk demokrasi tarihinde ilk kez, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin (TBMM)  uçaklar ve helikopterlerce hedef alındığını ve halkın egemenliğine doğrudan bir saldırı gerçekleştiğini ifade ederek, darbe girişiminin tarihi bir dayanışma içerisinde halk tarafından önlendiğini olaylar sırasında 246 Türk vatandaşının hayatını kaybettiğini, 2 bin 185'inin ise yaralandığını belirtti.

"DOST VE MÜTTEFİKLERİMİZİ UYARMIŞTIK"



Darbe girişimini düzenleyenlerin, masum insanları öldürdüğünü, parlamentoyu bombaladığını, polisin ve istihbarat servisinin genel merkezlerine saldırdığını ve Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı öldürmeye çalıştığını belirten Bilgiç,  "Dostlarımızı ve müttefiklerimizi, bu terör grubu ve lideri Fetullah Gülen'  gizli gündemi ve gerçek amaçlarıyla ilgili uyarıyorduk" dedi.

Bilgiç, darbe girişiminin ardından FETÖ'nün bazı basın kuruluşları aracılığıyla karalama kampanyasını sürdürdüğünü  iddia ederek, Türkiye'de 3 aylık olağanüstü hal (OHAL) ilanına da değindi, Bilgiç, OHAL'in amacının, FETÖ ile mücadelede en etkin önlemleri almak ve normale en kısa zamanda dönmek olduğunu söyleyerek, ülkelerindeki ciddi güvenlik tehditlerine karşı benzer önlemler alan başka ülkeler de olduğunu söyledi.

Avrupa Birliği ve Avrupa Konseyi üyesi olan Fransa'nın  14 Kasım 2015'te OHAL ilan ettiğini ve geçtiğimiz hafta bu süreyi 6 ay daha uzattığını belirten Bilgiç,  Almanya'nın da Münih'teki  son olaydan sonra OHAL ilan ettiğini hatırlatarak; "İngiltere'de de 11 Eylül  saldırılarının ardından OHAL ilan etti. Böyle zamanlarda, dostlarımızın ve müttefiklerimizin desteği  çok önemli. İngiltere'nin  AB'den Sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı Sir Alan Duncan, darbe girişiminin ardından Ankara'yı ziyaret etmiş ve görüşmeler yapmıştır. Bu ziyaret, Türk demokrasisine yapılan saldırının ardından Avrupa'dan  yapılan ilk ve tek ziyaret olmuştur. Bunu memnuniyetle karşılıyoruz. Bu zor zamanlarda aynı anlayışı ve desteği İngiliz basınından da umuyoruz ve bekliyoruz" dedi.