Azerbaycan ziyareti sırasında konuşan Lavrov, "Gelişmelerin Suriye'deki duruma da olumlu katkısı olacaktır" yorumunu yaptı ve hem Moskova'nın hem de Ankara'nın görüş ayrılıklarını azaltmak için çaba harcayacağını söyledi.

Lavrov, "Suriye konusunda Rusya ve Türkiye'nin görüşleri tam örtüşmüyor. Fakat Mevlüt Çavuşoğlu ile Soçi'deki görüşmemden sonra diyebilirim ki Türk mevkidaşlarımızla anlaşmazlıklarımız daha az olacak" diye konuştu.

Başbakan Binali Yıldırım, pazartesi günü yaptığı açıklamada, ''Komşularımız ile ilişkilerimizi daha da güçlendireceğiz. Irak, Suriye, Mısır ile bütün bölgedeki ülkeler ile bizim kavga etmemiz için çok neden yok. İlişkilerin ileriye taşınması için çok neden var" demişti.

Türkiye, Suriye'de yaşanacak bir siyasi geçişte ülkenin başında bulunan Beşar Esad'ın herhangi bir rol üstlenemeyeceğini savunuyor.

Muhalif gruplara karşı Suriye ordusuna hava desteği veren Rusya ise Esad'ın geleceğine sadece Suriye halkının karar verebileceğini söylüyor.

Erdoğan - Putin görüşmesi

İki ülke arasındaki ilişkilerin normalleştirilmesi sürecinde bir sonraki önemli adımın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan arasındaki ikili görüşme olacağı düşünülüyor.

Erdoğan, Polonya'da düzenlenen NATO liderler zirvesine gitmeden önce düzenlediği basın toplantısında Putin'le görüşme için "Dışişleri bakanlarımız karşılıklı olarak süreci takip ediyorlar. Fakat bu ay sonu, Ağustos gibi planlanması şu anda gündemde" demişti.

Kasım 2015'te bir Rus savaş uçağının Türkiye - Suriye sınırında Türk jetleri tarafından düşürülmesiyle başlayan diplomatik kriz, Rusya'nın turizm ve tarım alanlarında Türkiye'ye yaptırımlar uygulamasına neden olmuştu.(BBC)