Fileleftheros, Güney Kıbrıs’ı ziyaret eden İsveç Dışişleri Bakanı Bildt’in, Rum Dışişleri Bakanı İoannis Kasulidis ile görüşmesi ve ardından yaptığı açıklamaları okurlarına; “Bildt’ten de Tavsiyeler... İsveç Dışişleri Bakanı Sorunların Daha Önce Göğüslenmesi Gerektiğini Söylüyor... Kıbrıs Sorununun Çözümü Ekonomik Sorunların Çözümüne Yardımcı Olacak” başlık ve spotlarıyla aktardı.

Gazete, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’le temaslarının ardından Dışişleri Bakanı Kasulidis’le de görüşen Bildt’in, Kıbrıs sorununun çözülmesinin Güney’in yaşamakta olduğu ekonomik sorunların çözümüne de yardımcı olacağı görüşünü ortaya koyduğunu yazdı.

Habere göre Kasulidis, Bildt’e, Anastasiadis hükümetinin Türkiye’ye, kendisini etkilemekte olan meseleleri göğüsleme isteğine ilişkin gerekli mesajları vermek niyetinde olduğunu söyledi ve Türkiye’den karşılık bulma umudunu dile getirdi.

Kasulidis, Bildt’le görüşmeleri sırasında ortak ilgi alanlarına giren konuları ve Güney Kıbrıs’ın bölgede oynadığı rolü, Kıbrıs sorununu, Güney Kıbrıs-Türkiye ilişkilerini, Arap ülkelerindeki durumu, Ortadoğu’yu, Güney Kıbrıs-İsrail ilişkilerini, Lübnan ve Suriye’deki sorunları ve Batı Balkanlar konularını ele aldıklarını açıkladı.

Gazete, İsveç’in Euro Bölgesi’ne üye olmadığını, dolayısıyla son zamanlarda yaşanan gelişmelerde sorumluluğu bulunmadığını söyleyen Kasulidis’in, Bildt’e Güney Kıbrıs’ın, ekonomisinde cereyan eden ani ancak kaçınılmaz durumdan duyduğu acı ve hayal kırıklığını ilettiğini yazdı.

Habere göre Bildt görüşme sonrasında gazetecilere yaptığı açıklamada, Güney Kıbrıs’ın yaşamakta olduğu ekonomik sorunların çok önceden görülüp göğüslenmesi gerektiğini söyledi ve “En büyük soru işareti, Kıbrıs ekonomisi için neden çok daha önce tedbir alınmadığıdır. Uzun süre, durumun sürdürülemez hale gelmesine müsaade edildi” ifadesini kullandı.

Rum yönetiminin çeşitli konulardaki görüşlerini dinlemek için Güney Kıbrıs’a gittiğini de anlatan Carl Bildt, Doğu Akdeniz’i bulandıran meseleleri, bölge sorunlarını ve birçok fırsatı ele aldıklarını anlattı.

Gazete, Bildt’in Güney Kıbrıs’a; Yunan Dışişleri Bakanı ile görüştüğü Atina ziyaretinin ardından gittiğini ve Kasulidis’le görüşmesinden önce Anastasiadis’le bir araya geldiğini haberine ekledi.

Politis ise, Bildt’in Kasulidis’le görüşmesinden sonra yaptığı açıklamayı özetlediği haberi okurlarına “Carl Bildt: Gecikme Oldu” başlığıyla aktardı.