Sosyal Demokrat Parti'nin (SPD) başbakan adayı Peer Steinbrück, Almanya'nın Potsdam kentinde düzenlenen parti toplantısında yaptığı konuşmada İtalya seçimlerinde eski Başbakan Silvio Berlusconi ile "Beş Yıldız Hareketi" lideri Beppe Grillo'nun sandıktan başarıyla çıkmasını, “İki soytarının kazanması karşısında belli bir derecede hüsrana uğradım” sözleriyle değerlendirmişti. Steinbrück, Berlusconi'nin ‘özel bir testosteron takviyesi aldığı' yorumunda da bulunmuştu.

Ancak Steinbrück'ün bu sözleri İtalyanları kızdırdı. İtalya Cumhurbaşkanı Giorgo Napolitano, Steinbrück ile daha önceden planlanmış bir görüşmeyi iptal ederken, siyasetçiyi sözlerinde ‘ölçülü' olması konusunda da uyardı. Napolitano, Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck ile görüşmesinden sonra yaptığı açıklamada, “Burada bir şeylerin yanlış olduğu aşikâr” dedi.

Beppe Grillo

İtalyan medyasında yer alan haberlerde de Steinbrück ağır bir dille eleştirildi. “Corriere della Serra” gazetesindeki bir yorumda, “Kaygı ile terbiyesizlik arasında kimsenin aşmaması gereken bir çizgi vardır” ifadeleri kullanıldı. “La Repubblica” gazetesinde ise Cumhurbaşkanı'nın Steinbrück ile görüşmesini iptal etmesi ‘demokratik bir gereklilik' olarak yorumlandı. Eleştirilerin hedefindeki Grillo ise blogundaki yazısında, Steinbrück'ün ukala ve siyasi açıdan da fazla zeki olmadığı yorumunda bulundu.

Almanya'dan da tepki

Steinbrück'ün sözleri, Almanya içerisinden de tepki aldı. Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck, açık bir yorumda bulunmaktan kaçınırken ‘bazı sözlerin kendi yorumunu kendisinin yaptığını' belirtti. Sosyal Demokrat Parti milletvekillerinden Alman-İtalyan Parlamenterler Grubu Başkanı Ulla Burchardt, “Dost olunan bir ülkenin siyasilerini bu sözlerle itham etmek diplomatik değildir” dedi. Hür Demokrat Parti Meclis Grup Başkan Yardımcısı Volker Wissing ise Steinbrück'ün 'Alman Peerlusconisi' olduğunu öne sürdü.

pixel İtalyan basınında Steinbrück'e yönelik tepkiler dikkat çekti

İtalya'da yapılan genel seçimler sonrasında hiçbir parti parlamentonun üst kanadı olan Senato'da hükümeti kuracak çoğunluğa ulaşamamıştı.

dpa/afb/dw, bö/bs