‘Berlusconi hükümeti devirebilir’

İtalya’da seçimler için geri sayım başladı. Siyaset uzmanları ve halkla euro krizine etki edebilecek seçimleri konuştuk

‘Berlusconi hükümeti devirebilir’

İtalya gelecek ay, hem kendi kaderi hem de Avrupa için kritik önemdeki genel seçimlere gidecek. Demokratik Parti liderliğindeki merkez sol ilk sırada gelirken eski başbakan Silvio Berlusconi’nin Özgürlükçü Halk Partisi liderliğindeki merkez sağ ile teknokrat başbakan Mario Monti’nin destekçileri onu takip ediyor.

Roma’daki John Cabot Üniversitesi’nin rektörü ve siyasi analist Franco Pavoncello, seçimlerden büyük ihtimalle Demokratik Parti’nin galip çıkacağını ancak Berlusconi’nin Senato’da güçlü bir konum elde ederek hükümeti devirebileceğini söylüyor. Pavacello’nun sorularımıza verdiği yanıtlar şöyle:



- Birkaç gün önce büyük bir kalabalığın yolda karşılaştıkları Berlusconi’ye alkışlarla “Bravo!” diye tezahürat yaptığını gördüm. Bu desteğin sırrı nedir?

Berlusconi kriz yüzünden Kasım 2011’de görevden ayrılmak zorunda kalınca politikayı bırakma sözü vermişti.

Vergi kaçakçılığından hapis cezasına çarptırılmasının ertesi günü fikrini değiştirdi. Bir yıl boyunca Monti hükümetini destekleyen Berlusconi, birden desteğini çekmeye karar verdi! Monti döneminde spread (kur makası) 570’den 270’lere geriledi. Ben insanlardan Monti’yi alkışlamalarını beklerdim, fakat maalesef bu kadar sofistike düşünemiyorlar. Berlusconi’nin parasına, kadınlarına, esprilerine bakıp eğlenmek daha kolay geliyor.



- Berlusconi’nin seçimi kazanmasına ihtimal veriyor musunuz?

Seçimi kazanma şansı yok. Gerçi geçmişte çok şaşırtıcı geri dönüşleri olmuştu. İnsanları manipüle etme gücü çok yüksek. Ve karizmatik bir lider.



- Olur da seçimi kazanırsa gerçekten de söylediği gibi bakanlık koltuğuyla yetinir mi?

Kendimizi kandırmayalım. Her şeye rağmen seçimi kazanırsa bırakın başbakanlığı, kendisini papa veya imparator ilan edebilir!



- Sizce en olası senaryo nedir?

Berlusconi’nin kazanma şansının olmadığını düşünüyorum ama kazanmasa bile seçim sistemi yüzünden Senato’da güçlü bir konum elde edebilir. Ve bu durumda 2006’da Romano Prodi hükümetinin başına gelen tekrarlanabilir ve merkez sol hükümeti kısa süre sonra yıkılabilir.

‘Sokaktakiler’ ne diyor? ‘Şeytanı hafife almayın!’

* Tiyatro oyuncusu Neri (36, soyadını vermek istemiyor): “Pier Luigi Bersani’nin (Demokratik Parti lideri) kazanmasını bekliyorum. Ama Berlusconi halkın beklentilerini çok iyi biliyor. Verdiği sözleri tutmadı ama başarısının sırrı İtalyanların hafızalarının zayıflığı. Bunları düşününce seçimlerde  şansı olduğunu söyleyebiliriz. Şeytanı hafife almamalısınız.”

* Bar sahibi Genaro Giordano (53): “Berlusconi yalan söylüyor olabilir ama çirkin bir kadın gerçeği duymak yerine kendisine “Çok güzelsin” denmesini tercih eder. Yalan söylese de insanları motive ediyor. Monti halka hiçbir şey söylemiyor, Bersani hiç kimse hakkında hiçbir şey bilmiyor. Berlusconi’yi Bersani’ye tercih ederim. Tek hatası kadınlar. O da, Viagra’nın suçu.”