“Alma Shalabayeva ve 6 yaşındaki kızını, Kazakistan Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev’e teslim etti” suçlamalarıyla karşı karşıya kalan

Angelino Alfano hakkında verilen gensoru, parlamentonun üst kanadı olan Cumhuriyet Senatosu’nda bugün değerlendirmeye alındı. 315 sandalyeli Senato’da yapılan güven oylamasında, 226 oy güven yönünde kullanılırken, 55 senatör olumsuz yönde oyunu kullandı.

Şubat ayı sonundaki seçimlerin ardından 60 gün sonra ancak kurulabilen Enrico Letta liderliğindeki İtalya hükümetini krizin eşiğine getiren olaylar zinciri, Mayıs ayı sonunda baş gösterdi. Alfano’ya bağlı İçişleri Bakanlığı, sahte pasaport taşıdıkları suçlamasıyla Nazarbayev’in enerji eski bakanı olan Muhtar Ablyazov’un bir süredir Roma yakınlarında bulunan eşi ve kızının yaşadığı villa basılmış ve iki gün içinde Kazak diplomatlar eşliğinde bindirildikleri uçakla Kazakistan’a gönderilmişti. Alma Shalabayeva ve kızı, Kazak istihbaratı tarafından aranıyordu.

BERLUSCONİ’NİN PARMAĞI VAR ŞÜPHESİ

Ancak daha sonraki yasal süreçte, pasaportların geçerli olduğu anlaşıldı ve bu karar İtalya’da hararetli tartışmalara yol açtı. Avrupa Birliği (AB) de konuyla ilgili İtalyan yetkililerden bir açıklama istedi.

Eski başbakanlardan Silvio Berlusconi’nin partisi PDL üyesi ve deneyimli siyasetçinin sağ kolu olan Angelino Alfano’nun, muhalif siyasetçinin ailesini, pek çok ülke tarafından ‘diktatör’ olarak nitelenen Nazarbayev’e kasten teslim ettiği öne sürüldü. Nazarbayev ve Berlusconi arasında bir dostluk ilişkisi olduğu biliniyor. Nazarbayev’in geçen hafta Sardunya Adası’na gelerek, Berlusconi’nin bir arkadaşının evinde tatil yaptığı iddiaları da İtalyan basınına yansımıştı.

CUMHURBAŞKANI ‘HÜKÜMETİ DÜŞÜRMEYİN’ DİYE UYARDI

Alfano tüm bu iddiaları reddederek, bu yasadışı karardan, kendisinin ve diğer hükümet yetkililerinin haberi olmadığını söylemişti. Alfano, böyle bir olayın tekrarını engellemek için göçmen bürosunun yenileneceği taahhüdünü verdi. Olaydan sorumlu olduğu belirtilen İçişleri Bakanlığı Müsteşarı Giuseppe Procaccini geçtiğimiz günlerde istifa etse de, parlamentoda grupları bulunan bazı partiler Alfano’nun istifasını istemişti.

Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano da yaptığı son açıklamada, güçlükle kurulan hükümetin düşürülmemesi yönünde siyasi çevrelere bir mesaj vererek, “Bunun geri dönülmez, çok ciddi sonuçları olur. Bunun olumsuz etkisi, finans piyasalarında ve uluslararası ilişkilerimiz nezdinde hemen hissedilecektir” demişti. 

Kazak muhalif Ablyazov, sahtekarlık suçlamasıyla karşı karşıya kalınca İngiltere’ye kaçmış, burada mahkemeye itaatsizlikten 22 ay hapse mahkum edilmişti. Hapse girmesi beklenen Ablyazov’un şu an nerede olduğu bilinmiyor.