Dünkü meclis görüşmelerinde ön koşul olan İsviçre'de yaşama süresi konusunda  sağcı partiler en az 12 yıl olması, solcu partiler ise  8 yıl olması için önerge verdiler. Sonuçta 10 yılda mutabakat sağlandı.

Federal Meclis tarafından belirlenen ön koşulları yerine getiren yabancıların, İsviçre vatandaşlığına geçebilmeleri hemen öyle kolay olmuyor. Yabancılar, vatandaşlık için başvurdukları kanton idarelerinin getirmiş olduğu çeşitli ön koşulları de yerine getirmiş olmak zorundalar.

Bu koşulların en başında kantonda geçerli olan dilin bilindiğinin yazılı ve sözlü olarak ispatlanması geliyor. Bunun yanı sıra sosyal yardımla geçiniyor olmamak, vergi borcu bulunmamak, üç- beş yıl daimi olarak aynı kantonda ikamet etmiş olmak, iki yıldan fazla hürriyeti bağlayıcı ceza almamış olmak da vatandaşlığa geçişte pek çok kantonda ön koşul olarak aranıyor.


GENÇLERE AVANTAJ SAĞLANDI


Federal Millet Meclisinde dün verdiği kararla, vatandaş olmak isteyen gençlere avantaj sağlayan maddeleri de kabul etti. Buna göre 5 yaş ile 15 yaş aralığında İsviçre'ye göç çocukların İsviçre'de yaşadıkları her yıl iki yıl olarak sayılacak. Mesela bir çocuk 10 yaşında iken ailesi ile birlikte İsviçre'ye göç ettiyse, 15 yaşına kadar aralıksız İsviçre'de oturması halinde, 5 yılı 10 yıl sayılacak ve vatandaşlığa geçişin ilk ön şartını geçmiş olacak.

Meclis bunun yanı sıra ön koşullardan biri olan aynı kantonda oturma alt sınırını üç üst sınırını ise beş yıl olarak belirledi. Kantonlar bu sınırlar dahilinde vatandaşlık için oturma süresi ön koşulu belirleyebilecekler.