Son yıllarda mültecilere yönelik ağır kısıtlamalarla gündeme gelen İsviçre’de bir kent yönetiminin getirmiş olduğu yeni kısıtlamalar ülkede tartışmalara neden oldu.


Aargau kantonu Bremgarten kenti yönetimi, şimdilik 23 Eritre, Tibet ve Sudanlının bulunduğu 150 kişi kapasiteli bir mülteci kampının açılışıyla birlikte, burada kalacak olan mültecilere bir dizi yasak getirdi.


Buna göre, Federal Göç Dairesi ile yapılan anlaşma çerçevesinde Bremgarten’de havuz ve spor tesislerinin de aralarında bulunduğu ‘hassas bölgeler’ olarak tanımlanan 32 bölgeye mültecilerin girişi yasaklandı.


Federal Göç Dairesi yasaklanan bölge sayısının daha az olduğunu açıklamasına karşın, Adalet Bakanı Simonetta Sommaruga, yasağın kanunlara aykırı olduğunu söyledi.


Kent yönetiminin yabancıların toplu halde yüzme havuzuna gitmelerinin ‘gerginlik ve düşmanlığa’ yol açabileceği gerekçesine tepki gösteren Adalet Bakanı Sommaruga, “İsviçre’de mültecilere havuza gitmelerini yasaklamanın hukuki temeli yoktur” dedi.


Yasaklara tepki gösteren insan hakları örgütleri de mültecilere getirilen yasakları ayrımcılık olarak tanımladı. Mültecilere yardım örgütleri, mültecilere ikinci sınıf insan muamelesi yapılamayacağı söyledi.