Esma Güneş Uzun / İsviçre-Bern


Göçmenlere karşı getirimek istenen yasal kota sınırlamasında, SVP (İsviçre Halk Partisi) tarafından referanduma götürülen " İnitiative gegen Masseneinwanderung" yani " Kitlesel Göçe Karşı Girişim" adıyla yürütülen kampanya sonucunda'evet' oyları fazla çıkarsa, İsviçre'ye gelecek göçmenlerin sayısını her yıl yeniden belirleyecek önlemler öngörülmektedir.


Avrupa Birliği'ni uzun süredir rahatsız eden bu referandum kabul edilirse, yapılacak yasa düzenlemeleriyle serbest dolaşım anlaşması gibi daha önce yapılan uluslararası anlaşmalar tehlikeye girebilecek.


Bu anlaşmaların yeniden gözden geçirilmesinin yolunu açacak olan referandum taslağı, ülkede ikamet eden göçmenlerin ve sığınmacıların sayılarının Devlet ve İsviçre makamları tarafından sınırlandırılmasını öngörmekte. Öte yandan, ülkeye gelecek göçmen ve sığınmacı sayısında sınırlamalar getirmesinin yanı sıra ekonomi ve iş sahasında istihdam konusunda açıkca ilk tercih olarak İsviçre vatandaşlarına öncelik verilmesini içermekte.


AB'DEN İSVİÇRE'YE İKİLİ İLİŞKİLERİ İPTAL UYARISI


Avrupa Birliği, 9 Şubat'ta yapılacak referandumda serbest dolaşım anlaşmasının tehlikeye girmesine neden olacak bir kararın çıkması halinde , İsviçre ile olan ikili anlaşmaların iptalinin söz konusu olabileceği uyarısında bulundu.


Referanduma , SVP- EDU - SD gibi partiler " evet " çağrısı yaparken , SP - Gürüne - BDP - CVP - GLP - EVP - FDP partileri de karşı yönde çağrıda bulundu.


 9 ŞUBAT'TA KÜRTAJ DA OYLAMAYA SUNULACAK


9 Şubat'taki yapılacak referandumda Kürtaj konusu da oylamaya sunulacak konulardan biri. Uzun zamandır sağ partiler sağlık sigortalarının Kürtaj masrafını ödemesine tepki göstererek, konunun halk oylamasına götürülmesini istiyorlardı. Sağ partiler, Kürtajın kişinin kendi özel tercihi olduğunu vurgulayarak, masrafların sağlık sigortaları bütçesinden ödenmesine karşı çıkmaktalar.