-Alibaba Karakaş-

      Londra



"Hükümetimin hazırlayacağı yasalar bu ülkeye katkı sağlayacak göçmenleri teşvik edecek,katkısı olmayacak olanları ise engelleyecek." diyen Kraliçe'nin işaret ettiği tasarı ile tam anlamıyla bir kaçak göçmen avı başlatılacak.  Yeni düzenlemeler ile ülkeye yasa dışı yollardan giren göçmenler ile oturum izni olan ancak kanunların dışına çıkanların sınır dışı edilmesinin kolaylaştırılması sağlanacak. 

 

EV SAHİPLERİ PASAPORT KONTROL EDECEK


Oldukça sert bir başka düzenleme ile yasa dışı göçmenlerin ülkede barınmaları da zorlaştırılacak. Tasarıya göre kiracılar ev sahiplerine yasal konumlarını bildirmek zorunda kalırken, iki milyon dolayında ev sahibi kiracılarının yasal statülerini kontrol etmekle sorumlu olacaklar. Ev sahipleri ayrıca konut veya odalarını yasal olarak oturumları bulunan kişilere kiralamış olmakla zorunlu tutulacaklar. Aksi halde binlerce sterlinlik para cezası ile karşı karşıya kalabilecek ev sahipleri, statüsünden şüphe duydukları kişileri yetkililere bildirmeye mecbur olacaklar. 



İnsan hakları örgütlerinin sert tepki gösterdiği tasarıların yasalaşması halinde, kaçak göçmenlerin NHS'ten sağlık hizmeti almaları da engellenirken, göçmenlerin sosyal yardım almalarına da önemli kısıtlamalar getiriliyor. Bugüne kadar 5 bin sterlin para cezası uygulanan alan işverenlerin kaçak işçi çalıştırmaları halinde cezai yaptırımları ağırlaştırılırken, oturum izni olmayanlar ehliyet alamayacak. Ayrıca ciddi suçlara karıştıkları belirlenen ve ceza alan göçmenlerin geldikleri ülkelere geri gönderilmeleri de kolaylaştırılıyor. 



Sivil toplum kuruluşları ve muhalefet koalisyon hükümetinin göçmenlik yasasını, göçmenlere ve AB'ye sıcak bakmayan UKIP'in  geçtiğimiz hafta yapılan yerel seçimlerde elde ettiği  başarının ardından geldiğine dikkat çekiyor.