Alibaba Karakaş



cameron

Hükümetin yeni tasarısına göre;

• İngiltere’nin dokuz bölgesinde pilot çalışmaları yapılacak GP’le ça­lışma saatleri dışında geceleri ya da hafta sonları da hizmet verecek.

• GP’ler haftanın yedi günü bo­yunca sabah saat 8’den akşam saat 8’e kadar açık kalmak için hükümet­ten 50 milyon sterlinlik bir fon talep edebilecek.

Başbakan, uygulamayı geçen Salı günü, Muhafazakar Parti’nin yıllık parti konferansında açıkladı.

Milyonlarca hasta, çalıştıkları ya da aile işleri nedeniyle GP’lerini zi­yaret etmekte zorlanıyor.

Hükümetin kararı, hastaların hastanelere artan acil servis ziya­retlerinin arttığına dönük kaygılara yanıt olarak açıklandı.

İşçi Partisi GP’lerin resmi ça­lışma saatleri dışında hastalar için hizmet vermesi konusunu, 2004’te doktorların tercihine bırakmıştı.

O günden bu yana özel firmalar devreye girmiş ve İngilizce’yi çok iyi konuşamayan yabancı doktorları is­tihdam etmek zorunda kalmıştı.

08.00-20.00 saatleri arası açık ol­mak ve hafta sonları da açık olmak için başvuruda bulunacak GP’ler aynı zamanda hastalarına email ve Skype ya da telefon aramaları gibi video konferans yöntemiyle de hiz­met sunacak.

Uzun dönemli sağlık sorunları olan hastalara, ayrıca sağlıklarını izlemek için “telecare” teknoloji­sinden de faydalanacak. Böylece hastaların GP ziyaretleri de azaltı­labilecek.

Sağlık Bakanı Jeremy Hunt ko­nuyla ilgili olarak, “7/24 canlı olan bir toplumda yaşıyoruz ve dolayı­sıyla çalışma düzenimizi buna göre ayarlamalıyız” dedi.

Son İşçi Partisi hükümeti İngilte­re’deki her bölgede bir sağlık mer­kezi formunda benzer bir uygulama vaadinde bulunmuştu. Bazı pratik­lerin kontratları bu uygulama kap­samında yabancı firmalara devre­dilmişti. Ancak koalisyon hükümeti bu alana fazla ilgi göstermeyince bu merkezlerin bazıları kapanmak zo­runda kalmıştı.

Royal College of GP’s isimli ku­rumdan doktorlar ise sağlıkta ve­rimlilik ve hizmet artışını istedikle­rini ancak şu anki aşırı iş yüküyle bile mücadelede zorlandıklarını be­lirttiler.

Gölge Sağlık Bakanı İşçi Partili Andy Burnham ise “Da­vid Cameron’un başarılı sağ­lık programını iptal etmesiyle, Muhafazakar Parti iktidarında GP’lerin daha erken kapanmaya başladığını” öne sürdü.

Burnahm, “hastalar randevu alamadığı için acil servise gidi­yor. İşçi Partisi herkese 48 saat içinde tedavi görme garantisi vermişti. Sanırım Hunt bu ka­dar ağır iş yükünün arasında GP’lerden alkış beklemiyordur” diye eleştirdi.

Hükümet önümüzdeki yıl ülke çapında açılacak 50 GP için 50 milyon sterlinlik bir bütçe ayırdı. Yeni açılacak GP’lerin yarım milyon insana hizmet vermesi bekleniyor. Uzmanlar yeni GP açılmasının ülke çapında yaygılaşmasını istiyor.