Ali Baba Karakaş
Londra


Alevilik dersleri artık resmi olarak İngiltere İlkokullarında değişik uluslara mensup çocuklara ders olarak verilmekte.  .

Türkiye‘ de Cemevleri ibadethane mi, değil mi tartışmaları sürerken, Aleviliğin öğretilmesi ve kabul görmesi önündeki yasal engeller ve baskılar devam ederken, İngiltere’deki yeni durum Alevi Toplumu çevresinde memnuniyetle karşılanarak toplantıyı izleyenlerce alkışlarla desteklendi.  Öte yandan Ortaokul , Lise ve dengi okullarda da Alevilik dersi verilmesi için çalışmaların devam ettiği duyuruldu.

 “Türkiye’ye örnek olsun”

İAKMC Başkanı  İsrafil Erbil, “Çocuklarımızın bu ülkede asimile olmasına, kültürlerine yabancılaşmasına izin vermeyeceğiz.  Çok kültürlülüğün bir avantaj olduğu bu ülkenin bize sunduğu demokratik olanakları kullanarak,  kendi kültürüne sahip çıkan gençler yetiştirmeyi hedefliyoruz.  İki kültür arasında sıkışmayan, ne istediğini bilen gençler, hem  bu ülkeye, hem kendi  toplumuna daha  faydalı olur , İngiltere’de diğer okullarda da benzeri çalışmalar yapıyoruz. Bunun Türkiye açısından da bir örnek olmasını temenni ediyoruz” görüşlerini dile getirdi.


Alevilik Avrupa’da Seçmeli, İngiltere’de Zorunlu


Başta Almanya olmak üzere, Danimarka, Hollanda ve bazı Avrupa’daki okullarda Alevilik seçmeli ders olarak öğretilirken, İngiltere’de zorunlu din bilgisi dersleri arasında Alevilik’in öğretilecek olması bir ilk. Yapılan araştırmalara göre Avrupa’da yaklaşık 1.5 milyon Alevi yaşıyor. Bu rakamın İngiltere’de 250 bin olduğu tahmin ediliyor.


İngiltere Alevi Kültür Merkezi ve Cemevi Başkanı İsrafil Erbil’in konuya yönelik geniş açıklamalar yaptığı toplantıda bir başka önemli nokta daha dile getirildi. Alevi Kültür Merkezi önceki  yönetiminin dernek tapusunu devretmeme konusundaki yanlış tavrının mahkeme kararıyla çözüme kavuştuğu açıklandı.  Kamuoyuna yansıyan ve çeşitli gösterilere yolaçan dernek tapusunun devri sorunundaki bürokratik engellerin böylece tamamen çözüldüğü açıklandı.


Önceki dernek yönetimi, dernek binası tapusunu beş kişi üzerine yapmış ve yeni seçilen yönetime devretmeyi kabul etmemişti. Toplantıda , eski yönetimden İngiltere Alevi Kültür Merkezi ve Cemevi’ne verilen maddi tahribatın mahkeme yoluyla talep edilmesi de karara bağlandı.