BM’nin 67. Genel Kurulu’na katılacak olan Hristofyas, New York’a varışında gazetecilere, “Maalesef bu yıl Kıbrıs Cumhuriyeti’ne Kıbrıs sorununda, sosyo ekonomik alanda ülke cephesinde memnun edici hiçbir şey getirmedi. Zor bir dönemdi ve Türkiye haddini bilmez bir şekilde yayılmacı politikasında ısrar etti” dedi.

Dimitris Hristofyas şöyle devam etti:

“Kıbrıs sorununda bir çıkmazla karşı karşıyayız ve bu çıkmaz cumhurbaşkanlığı seçimlerine kadar sürecek. BM şu ana kadar iki tarafın görüşleri üzerinde elde edilenler ve uzlaşmazlıkla ilgili bir belge hazırlayacak.

“BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Alexander Downer’e bu sunumun tarafsız olması gerektiğini söyledim.”

BM belgesiyle ilgili olarak Hristofyas, BM Genel Sekreterinin belgeyi Güvenlik Konseyi’ne sunacağını düşünmediğini, bunun BM Genel Sekreterinin taraflara sunacağı bir sonraki girişimlerle ilgili bir çalışma belgesi olacağını bildirdi.

Kıbrıs’ın AB Başkanlığı’nı yürütmekte olduğuna işaret eden Hristofyas, “Avrupa için çok zor olan konularla ilgilenmek zorundayız. Mali krizden bahsederken, sadece Kıbrıs’tan bahsetmiyoruz. Kıbrıs’taki mali kriz, global boyutta bir sistemdeki ve büyük sermayenin açgözlülüğünün yarattığı krizin sonucudur. Gerçek, özellikle bankalar için budur” şeklinde konuştu.

Genel Kurul dolayısıyla yapacağı görüşmelerle ilgili olarak da Dimitris Hristofyas, Türkiye’nin küstah, katı ve uzlaşmaz tutumunu kınayacağını, bir anlaşmaya varılması, daha sonra Kıbrıs’la ilgili uluslararası bir konferans için diyaloga hazır olacağını söyleyeceğini belirtti.

Hristofyas, Türkiye’nin tutumundan dolayı görevinin geri kalan bölümünde müzakerelere başlama umudu bulunmadığını da açıkladı.