Milli Görüş ile Süleymancılar olarak bilinen gruba bağlı Hollanda İslam Merkezi Vakfı (SICN), Erdoğan'ın açıklamalarının, Hollanda'daki Türk vatandaşlarına zarar verdiğini savundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Brüksel saldırılarının yıldönümünde ve Londra saldırısından birkaç saat önce yaptığı açıklamada Avrupa'yı eleştirmişti.

Erdoğan, "Siz böyle davranmaya devam ederseniz, yarın dünyanın hiçbir yerinde  hiçbir Avrupalı, Batılı, güvenle, huzurla sokağa adım atamaz" demişti

'Böyle giderse destek azalır'

Trouw gazetesine konuşan Milli Görüş Sözcüsü Yusuf Altuntaş, "Erdoğan'ın sözleri ve sergilediği tavır, bir cumhurbaşkanına yakışmıyor" dedi. Altuntaş, Erdoğan'ın açıklamalarının "akıllıca olmadığını" savundu.

Hollanda'da bir cami

Hollanda'da bir cami

Hollanda'daki Türkiye kökenli seçmenlerin büyük bölümünün AKP'ye oy verdiğini anımsatan Altuntaş'a göre, benzer açıklamlalar sürerse ülkede Erdoğan'a destek azalacak.

'İmaja zarar' kaygısı

Hollanda İslam Merkezi Vakfı Başkanı Fikri Demirtaş da, Erdoğan'ın Batı medyası tarafından "tehdit" olarak değerlendirilen sözleriyle ilgili olarak, "Biz de Avrupalıyız, 50 yıldır burada yaşıyoruz. Erdoğan bize de mi şiddet uygulayacak?" diye konuştu.

Gazeteye göre, bünyelerinde 50'şer cami bulunan her iki örgüt de, Erdoğan'ın açıklamalarının Hollanda'daki Türk toplumunun imajına zarar vereceği endişesini taşıyor.

Milli Görüş ve SICN'in açıklaması, Hollanda'da AKP'yi destekleyenlerin kesimlerin tepkisine neden oldu.

Sosyal medyadaki yorumlarda, her iki örgüt de "hainlikle" suçlandı.

İmamları Türkiye tarafından gönderilen 143 caminin bağlı olduğu Hollanda Diyanet Vakfı'nın (HDV) sözcüsü ise "siyasi konular hakkında yorum yapmayacaklarını" söyledi.(BBC)