Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Bahçeşehir'de yaptığı konuşmada, Hollanda'ya uçuş izninin iptal edildiğini söyledi.

Çavuşoğlu, CNN Türk televizyonuna yaptığı açıklamada, Rotterdam kentine giderek cumartesi akşamı referandum etkinliğine katılacağını açıklamıştı. Çavuşoğlu, Hollanda'nın kendisinin gideceği uçağın uçuş iznini iptal etmekle tehdit ettiğini de belirtmişti. Çavuşoğlu, "Düşünebiliyor musunuz? Türkiye Cumhuriyeti'nin Dışişleri Bakanını tehdit ediyorlar. Bugün Rotterdam'a gideceğim. Hollanda benim uçuş iznimi iptal ederse bizim çok büyük yaptırımlarımız olur” şeklinde konuşmuştu.

Deutsche Welle'nin haberine göre, Hollanda Başbakanı Mark Rutte ise cuma akşamı NOS televizyon kanalına yaptığı açıklamada, Türk bakanların diplomatik temsilciliklerde katılacağı etkinliklerin engellenmesinin pek mümkün olmadığını söyledi. Başbakan Rutte, Başkonsolosluk binası ve bahçesinin "Türk toprağı sayıldığını” vurguladı.

Mark Rutte niederländischer Premierminister (Getty Images/AFP/L. Van Lieshout)

Hollanda Başbakanı Mark Rutte

Rutte, Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu'nun cumartesi akşamı Roterdam Başkonsolosluğu'nda davetli misafirlerin katılacağı bir referandum etkinliğinde konuşacağını ifade ederek, Rotterdam'daki Türk Başkonsolosluğu'nun çevresindeki güvenlik önlemlerinin artırıldığını da sözlerine ekledi.

Belediye Başkanı: İstenmeyen insanlar ülkeden uzak tutulmalı

Rotterdam Belediye Başkanı Ahmed Aboutaleb de Türk Başkonsolosluğu'nun bahçesinde ve civarındaki sokaklarda izleyici istenmediğini belirtti. Aboutaleb, eğer Çavuşoğlu bahçede konuşma yaparsa, bunun kamu düzenini bozabileceği konusunda da uyarıda bulundu. Aboutaleb, Hollanda hükümetine çağrıda bulunarak, istenmeyen insanların ülkeden uzak tutulması için gerekeni yapmasını talep etti.

Hollanda Dışişleri Bakanı Bert Koenders, cuma günü yaptığı açıklamada, Türk mevkidaşı Mevlüt Çavuşoğlu’nun Hollanda’da cumartesi günü için planlanan referandum etkinliğine Hollanda hükümeti olarak karşı olduklarını açıklamıştı. Koenders, ziyaretin güvenlik gerekçesi ile istenmediğini söylemişti.