Türkiye Büyükelçilik görevlileriyle birlikte ’Türkiye adına lobicilik’ faaliyetlerinde bulunmakla’’ suçlandıktan sonra, Ülkü Ocakları Başkanı ile resimleri medyada yayımlanınca yoğun eleştirilere maruz kalan ve istifası istenen Şehircilik Bakanı Mehmet Kaplan, istifa ettiğini açıkladı.

İsveç medyasında yer alan haberlere göre Ermeni karşıtı bir gösteride, Ermenilere karşı nefret içeren ve kan dökme çağrısı yapan İsveç Türk Dernekleri Federasyonu Genel Sekreteri Barbaros Leylani, Ülkü Ocakları, Milli Görüş Teşkilatı ve Türk Büyükelçiliği görevlileriyle Çevre ve Yeşiller Partisi’nden Bakan Mehmet Kaplan, birlikte bir yemekte yer aldı. Fotoğrafların İsveç medyasında yayınlanmasının istifaya gerekçe olduğu ileri sürüldü.

Bakan Kaplan, ’’Irkçı, İslamcı dernek yetkilileri ve Türk hükumeti adına görev yapan Büyükelçilik görevlileriyle birlikte ’Türkiye adına lobicilik’ faaliyetlerinde bulunmakla’’ suçlandı.



Mehmet Kaplan’ın milletvekili seçildiği Çevre ve Yeşiller Partisi’nden bazı milletvekilleri başta olmak üzere, bir çok politikacı, aydın ve gazeteci Bakan Mehmet Kaplan’ı istifaya çağırdı.

Başbakan Stefan Lövfen de Kaplan’ı istifasını istedi. Çağrılar, Bakanın hükümetteki görevine son verilmesiyle sonuçlandı.

İsveç Başbakanı Stefan Lövfen’in de katıldığı basın toplantısında Kaplan, yaşamı boyunca insan hakları, demokrasi ve diyalog için çalıştığını, aktif olarak ırkçılık ve anti-semitizme karşı mücadele ettiğini, aşırı milliyetçilik ve dincilik arasına mesafe koyduğunu iddia etti.

Çevre Partisi Yeşiller’in değer yargılarını benimsediğini ve parti içinde çalışmasını sürdürmeye devam edeceğini belirten Kaplan, istifasının kendisine yönelik suçlamaları kabul etmediği anlamına gelmediğini söyledi.

HAMBURG DA AÇIĞA ÇIKAN OLAYDA NEBAHAT GÜÇLÜ İSTİFA ETMİŞTİ



Almanya'nın Hamburg şehrinde de benzeri bir olay geçtiğimiz yıl yaşanmıştı. 18 Ocak 2015 tarihinde yaşanan ve Avrupa Postası'nın haberi sonrası açığa çıkan olayda, Yeşiller Partisi milltvekili adayı Nebahat Güçlü, 15 Şubat 2015 eyalet seçimleri öncesi seçim çalışmaları için MHP'nin yurtdışı örgütü Türk Federasyonu'nun düzenlediği "Ülkü Şöleni" toplantısına partisinden izinsiz olarak katılmıştı. Haber ve fotoğrafların yayınlanması sonrası parti içinde ve kamuoyunda geniş tartışma başlamıştı. Nebahat Güçlü parti disiplin kuruluna "ihraç" istemiyle sevkedilmişti.

Yeşiller Partisi'nden, “Aşırı sağcı ve milliyetçi çevrelerin oyuna ihtiyacımız yok” şeklinde sert eleştiriler alarak adaylıktan çekilmesi istenen Hamburg Türk Toplumu Başkanı Nebahat Güçlü, tepkiler sonucu istifa etmişti.