Danimarka’nın Helsingör şehri belediye meclisi üyesi Fuat Yalan’ın, Çinliler hakkında söylediği “tüm Çinlileri 140 derecede kaynatıp yok etmeli” sözleri Danimarka ve Çin arasında krize yol açtı. Krizin çözülmesine Danimarka’nın Pekin Büyükelçisinin yardımcı olduğu bildirildi. Danimarka’nın Pekin Büyükelçiliği Basın Sözcüsü  Ming Ou Lü, büyükelçilik adına bir açıklama yaparak, Fuat Yalan’ın Danimarka’yı temsil etmediği ve sözlerinin sadece kendisini bağladığını, zaten hakkında polise suç duyurusunda bulunulduğunu bildirdiklerini söyledi. Büyükelçiliğin açıklaması Çin hükümeti tarafından olumlu karşılandı.

 
SUÇ DUYURUSUNDA BULUNULDU


20 yıldır Sosyal Demokrat Partiden belediye meclisi üyeliği yapan Fuat Yalan, konuyla ilgili açıklamasında “izlediğim bir filmde, Uygur Türk’ü bir çocuğun Çinliler tarafından işkence edilişini izledikten sonra psikolojim bozuldu günlerdir uyku uyuyamadım. O psikoloji ile bir sosyal paylaşım sitesinde “Çinlileri 140 derece yakmalı, tümünü yok etmeli” cümlelerine yer verdim ama ben genelleme yapmak istemedim. Sadece Uygur Türklerine işkence eden Çinlileri kastetmiştim.

Zaten sözlerimden dolayı özür diledim. Ama konu çok büyültüldü. Bazı çevreler konuyu sözde Ermeni soykırımına çekerek benim Ermeni soykırımına da karşı çıktığımı aşırı milliyetçi olduğumu öne sürmeye başladılar. Partim istifamı istedi ama istifa etmedim. Partiden atacaklarsa kendileri atsınlar ben de bağımsız olarak yoluma devam ederim
” dedi. Danimarka’da bulunan çok az sayıda Çinli de Fuat yalan hakkında polise ırkçılık yaptığı gerekçesiyle suç duyurusunda bulundu.