Ulusal Cephe Lideri Marine Le Pen, PVV lideri Geert Wilders'in davetlisi olarak Hollanda'ya geldi. Aşırı sağcı iki politikacının gündeminde 2014 yılındaki Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerine ortak kampanya ile hazırlanma, euro ve kitlesel göçle mücadele konuları var.

Sabah parlamentoda biraraya gelen Wilders ve Le Pen, görüşmeye ilişkin basın toplantısını öğleden sonraya aldılar. Basının yoğun ilgisi nedeniyle salon değişikliği yapıldı.

Hollanda Meclis Başkanı Anouchka van Mittenburg ise Le Pen'e "resmi olarak" hoşgeldin demedi.

Küresel ekonomik krizin nedeni olarak euroyu sorumlu tutan iki lider, sık sık "eski para birimine dönülmesi" önerisini gündeme getiriyor. Le 
Pen ve Wilders'ın gelecek yıl yapılacak AP seçimlerinde de bu tezi sıkça savunmaları bekleniyor.

iki partinin Avrupa'ya yönelik göç konusundaki tutumları da benzer. Hem Ulusal Cephe hem de PVV, kitlesel göçün sona erdirilmesi için radikal önlemler alınmasını savunuyor. Le Pen, İslam ülkelerinden gelen göçe ve cami yapımına sessiz kalırken Wilders, "İslam'ın ayağını Avrupa'dan kesmeyi" vaadediyor.

Wilders ve Le Pen, AP seçimlerinden sonra ayrı bir siyasi grup oluşturmayı planlıyor. AP'deki aşırı sağcı grupta Avusturya Özgürlük Partisi ile Belçika'daki aşırı sağcı Flaman Çıkarı'nın ( Vlaamse Belang) da katılmaları bekleniyor.

Marine Le Pen, PVV ve diğer aşırı sağ partilerle işbirliğine büyük önem veriyor. Le Pen'e göre, bu işbirliği ile "Avrupa genelinde faaliyet gösteren 'yurtsever partilerin' seçmenlerinin yalnız olmadıklarını" görecek.

Wilders, ortak basın toplantısında "Bugün tarihi bir gün. Bugün Avrupa'nın Brüksel'deki canavardan kurtuluş günü" dedi.
Her iki lider de, Brüksel'den emir almak yerine, kendi paralarını ve yasalarını kullanmak istediklerine vurgu yaparken, ulus devlet yapısına geri dönülmesi önerilerini dile getirdiler.

AB politikaları, euro ve kitlesel göçe karşı ortak çalışma kararı alan Wilders ve Le Pen, Avusturya ve Belçika'daki aşırı sağ partilerin yanısıra İtalya'daki Kuzey Ligi'ne de işbirliği teklifinde bulunacaklar.

İsrail yanlısı görüşleriyle bilinen Wilders, Marine Le Pen'in babası Jean - Marie Le Pen'in "soykırımı inkar" eden açıklamaları üzerine, "Onaylamıyorum, ama bu görüşler Ulusal Cephe ile işbirliğini etkilemez" karşılığını verdi.

Kamuoyu yoklamalarına göre Wilders liderliğindeki PVV şu anda Hollanda'da birinci parti konumunda.

10 Kasımda açıklanan haftalık seçim son anketine göre PVV 31 sandalye ile ilk sırada. Onu, 24 sandalye ile yine AB karşıtı politika izleyen Sosyalist Parti (SP) izliyor. Koalisyon ortakları Liberal Sağ Parti (VVD) 20, İşçi Partisi (PvdA) ise 13 sandalyeye gerilemiş durumda.
Le Pen liderliğindeki Ulusal Cephe de Fransız seçmenin önemli bir kısmının desteğini sağlamış durumda.

AP'de, aşırı sağcı partilerin ittifakına yönelik kaygılar artıyor. Euro karşıtı partilerin oluşturacağı aşırı sağcı grubun, Avrupa Birliği (AB) politikalarını engelleyebileceği endişesi yaygınlaşıyor.