İktidardaki Sosyalist Parti'nin (PS) 2008 yılındaki bir önceki seçime oranla yüzde 5 oranında oy kaybettiğini ortaya koydu. Seçimlerin ilk turunda yüzde 7 oranında oy alan aşırı sağcı Ulusal Cephe’nin (FN), bazı seçim bölgelerinde yarışı ilk sırada bitirip ikinci tur için ‘kilit parti’ konumuna gelmesi de dikkat çekti. 


SEÇİMLERE KATILIM DÜŞÜK

Seçimin en ilginç yanı ise sandığa gitmeyenlerin oranının rekor seviyeye ulaşması oldu. İlk turda kayıtlı seçmenlerin yüzde 35’inden fazlası oy kullanmadı. İkinci turu 30 Mart’ta yapılacak yerel seçimlerin ilk turunda en önemli sürprizlerden birisi de başkent Paris’te yaşandı. UMP adayı Nathalie Kosciusko-Morizet yüzde 35.8 oranında oy alırken, PS adayı Anne Hidalgo ise yüzde 34.5 oy alabildi. Anketler ise Hidalgo’nun ilk turu ve ikinci turu daha önde bitireceğini ortaya koyuyordu. İkinci turda da, iki kadın aday arasındaki yarışın büyük çekişmeye sahne olması bekleniyor. Paris’te son iki yerel seçimi, üst üste Sosyalist Parti adayı kazanmıştı. Seçim sistemine göre, ilk turda yüzde 50’den fazla oy alan aday seçimi kazanmış sayılıyor, aksi takdirde ikinci turda ilk iki sırayı alan aday yarışıyor. 

Öte yandan basın, ‘seçmenin iktidar partisini sandıkta cezalandırdığı görüşünde’ neredeyse birleşirken, Sosyalist Başbakan Jean-Marc Ayrault da, ilk turda sandığa küsen seçmenlerin ikinci turda oy atmasını istedi. PS’nin beklediği oyları alamadığını kabul etmek zorunda kalan Ayrault,Cumhuriyet ve demokratik değerleri koruma adına bütün seçmenler, aşırı sağın adaylarının seçilmesini engellemek için seferber olmalı” dedi. Seçimi önde bitiren UMP’nin lideri Jean Francois Cope ise, partisinin gösterdiği performanstan memnun olduğunu belirterek ‘ilk turda iktidara öfkeli olduğu için aşırı sağ partiye oy veren seçmenlerin ikinci turda kesinlikle kendi partilerine oy vereceğinden emin olduğunu’ söyledi. Cope, ikinci turda adaylarının yarışmadığı seçim bölgelerinde, aşırı sağcı FN adaylarına karşı sol adayların desteklenmesini seçmeninden istemeyeceğini kaydetti. FN lideri Marine Le Pen ise ikinci turda kendi adaylarının yarışmadığı seçim bölgelerinde seçmenlerinin çekimser kalmaları çağrısında bulundu. Siyasi gözlemciler, ilk turu UMP’nin önde bitirmesinin seçmenin, iktidardaki PS’nin politikalarına yönelik açık tepkisi olarak yorumlandı. Siyasi gözlemcilere göre, iktidarın sosyal ve ekonomik politikalarından rahatsız olan seçmenler sandığa gitmeyerek ve merkez sağ partiyi destekleyerek bir şekilde PS’yi cezalandırdığı görüşünde. 

‘FN’NİN BAŞARISI BÜYÜK KENTLERİ DE KORKUTTU’ 

Nitekim Fransız basın yayın kuruluşları da, dün aynı yorumunu yaptı. Merkez sağdaki Le Figaro gazetesi, “Yerel seçimlerde muhalefet partisinin zaferi” başlığı ile verdiği haberde, seçmenin PS’yi cezalandırdığını savundu. Gazete , Cumhurbaşkanı François Hollande’ın göreve başladıktan iki yıl sonra düzenlenen seçimin sonucunun, seçmenin iktidara yönelik düş kırıklığını yansıttığını yazdı. Sol eğilimli Liberation gazetesi de ‘aşırı sağcı FN’nin başarısının büyük kentleri de korkuttuğu’ yorumunu yaptı. 

‘POLİTİKALAR DEĞİŞMEYECEK’ 

Bu arada iktidar partisi temsilcileri, bugün yaptıkları açıklamalarda, ilk turdaki hezimete rağmen hükümetin ekonomik ve sosyal politikalarını değişmeyeceği mesajını verdi. Hükümet Sözcüsü Najat Vallaud-Belkacem, ikinci turun ardından bakanlar kurulunca değişiklik olabileceği mesajını verdi. Ekonomi ve Maliye Bakanı Pierre Moscovici ise hükümetin daha önce açıkladığı ekonomik ve sosyal politikalardan taviz verilmeyeceğini söyledi. Bakan, hükümetin daha önce söz verdiği gibi işletmelere yapılan kesintilerin düşürülmesi ile ilgili projenin 15 Nisan’da hükümet tarafından kamuoyuna açıklanacağını duyurdu. Moscovici, bütçe açığının düşürülmesi için izlenecek kamu maliyesi politikalarından da taviz verilmeyeceğini ifade etti.