Fransa’nın başkenti Paris'te, Fransa İşadamı ve Girişimciler Federasyonu'nu (FEDIF) Fransız Ulusal Meclis’inde Fransa-Türkiye dostluk yemeği düzenledi.

Beşincisi düzenlenen Fransa-Türkiye dostluk yemeği samimi bir atmosferde gerçekleşti. Yemeğe, Fransa’nın yaklaşık her siyasi partisine mensup 40 milletvekilli ve farklı makamlarda faaliyet gösteren seçilmişler katıldı. Fransız ve Türk milletvekillerinin yanı sıra her iki ülkenin dostluk grubu başkanları da hazır bulundu.

Buluşmanın amacı, Fransa’da yaşayan Türk asıllı Fransız vatandaşı kişileri kendi milletvekilleri ve diğer seçilmişleri ile bir araya getirip, yapmış oldukları ve sürdürdükleri faaliyetleri paylaşmak, ve de gelecek adına daha verimli çalışmalar yürütebilmek adına fikir paylaşımını teşvik edici ortak bir zemin sunmak olarak açıklandı.

Gecede, FEDIF Başkanı Nevzat Ceylan, Fransa-Türkiye Dostluk Grubu Başkanı Christophe Bouillon ve TBMM Fransa-Türkiye Dostluk Grubu Başkanı AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Mehmet Kasım Gürpınar birer konuşma yaptı.

Açılış konuşmasını yapan FEDIF Başkanı Nevcat Ceylan, Fransa meclisinin de desteğiyle 5 yıldır dostluk yemeği düzenlediklerini , bu organizasyonların iki ülke ilişkilerine büyük katkı sağladığını belirterek Fransız siyasetçiler arasında Türkiye dostluğunun siyasi partileri aşan bir hüviyet kazandığını söyledi. Ceylan, "İlk düzenlediğimiz yemekte sadece 7 milletvekili vardı. İki ülke ilişkilerinin askıya alındığı dönemlerde bile biz çalışmalarımızı aksatmadık. Bugün 90 kişilik yemeğimize 40milletvekili katıldı. Her yıl bu sayı artarak devam ediyor." dedi.

Fransa meclisinden Fransa-Türkiye Dostluk Grubu Başkanı Christophe Bouillon François Hollande'ın Türkiye ziyaretinin her iki ülke ilişkilerinin geleceği için çok önemli olduğunu belirti. Bouillon, ziyaretin Hollande'la başlayan iki ülke ilişkilerindeki normalleşme sürecinin bir sonucu olduğuna dikkat çekti. Düzenlenen Fransa-Türkiye dostluk yemeğiyle sadece iki ülke arasındaki ilişkilerin değil iki halkın ve her iki parlamento arasındaki ilişkilerin de geliştiğini ve iki ülke ilişkilerinde Fransalı Türklerin hayati bir rolü olduğunu belirtti.

TBMM Fransa-Türkiye Dostluk Grubu Başkanı AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Kasım Gülpınar, bugün itibariyle her iki ülkenin güvene dayalı
bir ilişki yakaladığını ve bunun asla kaybedilmemesi gerektiğinin belirtti. Gülpınar, Cumhurbaşkanı Hollande'ın Türkiye ziyareti ile tarihi ilişkiye sahip her iki ülkenin yeni bir sayfa açacağını umut ettiğini söyledi. Gülpınar yemeği düzenleyen derneklere teşekkür ederek, "Fransa'da yaşayan vatandaşlarımız içinde yaşadıkları topluma entegre olmanın da ötesine geçerek büyük katkılar sağlıyor. İki ülke ilişkilerinde Fransa'daki Türk sivil toplum örgütlerinin hayati bir rolü olduğuna inanıyorum." dedi.

Geceye katılan Sosyalist Parti'nin etkili isimlerinden eski Bakan ve Avrupa Konseyi eski Başkanı Catherine Lalumiere, Fransa ile Türkiye'nin dostluğunun uzun yıllara dayandığını hatırlatarak her iki ülke ilişkilerinin yeniden ivme kazandığına dikkat çekti. Sosyalist Parti'nin etkili isimlerinden eski Bakan ve Avrupa Konseyi eski Başkanı Catherine Lalumiere, Fransa ile Türkiye'nin dostluğunun uzun yıllara dayandığını hatırlatarak her iki ülke ilişkilerinin yeniden ivme kazandığına belirtti.

Eski Paris Büyükelçisi CHP İstanbul Milletvekili Osman Korutürk Geceyi düzenleyen FEDIF'ten de övgüyle bahsetti. Korutürk ''Kuruluşuna katıldığım, kuruluşundan önceki çalışmalarına elimden geldiği kadar destek vermeye çalıştığım Fransa Aktif Türk İşadamları Derneği'nin büyük ve ciddi bir federasyona dönüşmesinden çok memnun oldum'' diye konuştu.

21 yıldır Fransa'dan Türkiye'ye Devlet Başkanı düzeyinde resmi ziyaret yapılmadığını hatırlatarak Koruktürk, ''İki memleketin birbiriyle yakınlaşması çok önemli. Sosyalist partinin Fransa'da iktidara gelmesi birçok buzu kırdı'' dedi. Hollande'ın Sarkozy'den farklı düşündüğünü de belirten Korutürk, ''Bu farklı bakışı Hollande'ın Türkiye ziyaretinde daha fazla ortaya koymasını bekliyoruz” şeklinde konuştu.

Her yıl Türk-Fransız dostluğuna katkı sağlayan organizasyonlara ödülleri verildi. Bu yıl ödül Etude Plus Eğitim Federasyonu tarafından düzenlenen Türk-Fransız Dil ve Kültür Festivali'ne verildi.

Uluslararası Türkçe Olimpiyatları'na Fransa'dan katılacak öğrencilerin de belirlendiği organizasyon Fransa'nın 4 farklı bölgesinde
düzenleniyor. Bu yıl finali Lyon'da düzenlenen organizasyon, 2014'te Paris'in tarihi konser salonu Casino de Paris'de düzenlenecek.

Gecenin ikinci ödülü Türk kökenli kadın derneği Nenuphar tarafından düzenlenen "Birlikte Yaşam Yemekleri" projesine verildi. Herkesin bir Fransız komşusunu davet ederek katıldığı bu yemeklerin son 1 yılda yaygınlaşarak 21 ilde aylık olarak düzenlenmeye başlandığı belirtildi.

Geceye hükümet ve muhalefet parti milletvekillerinin yanı sıra Fransa Milli Meclisi Başkan Yardımcısı Laurence Dumont, Fransız Milli Meclisi Genel Sekreteri Arlette Grosskost Paris eski Valisi Jean-Pierre Duport, Fransa Belediye Başkanları Derneği Başkanı Jacques Pelissard, Sciences-Po Öğretim Üyesi Catherine de Wenden, ve Etude Plus Federasyonu Genel Sekreteri Mikail Çetin Şanlıurfa Milletvekili, Türkiye-Fransa Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanı Mehmet Kasım Gülpınar, İstanbul Milletvekili, Türkiye-Fransa Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkan Vekili Osman Taney Korutürk, Şanlıurfa Milletvekili Abdülkadir Emin Önen ,Bursa Milletvekili, Tülin Erkal Kara, Kahramanmaraş Milletvekili Mesut Dedeoğlu katıldı.