FESTİVALİNİN FİNALİ FAZIL SAY’LA YAPILDI

Dün gece gerçekleştirilen ve festivali bitiren gala gecesinde Fazıl Say, Basel senfoni orkestrası ile birlikte sahne aldı. İlk bölümde Say Çaykovski’den eserler çaldı. Konserin ikinci bölümünde Fazıl Say’ın 2009 yılında bestelediği 7 bölümden oluşan İstanbul senfonisi, Basel filarmoni orkestrasınca seslendirildi. Orkestraya sadece bu eser için özel Türk çalgıları ilave edildi. Neyi Burcu Karadağ, kudüm, bendir, darbukayı Aykut Köselerli ve kanunu Hakan Güngör çaldı.

Say, Tonhalle’yi dolduran yüzlerce izleyici tarafından 15 dakika ayakta alkışlandı ve 4 kere sahneye geri çağrıldı.

Zürih kentindeki ünlü konser salonu Tonhalle’de gerçekleştirilen festivalde Burhan Öçal ve Oliver Schyder’in yanı sıra ve genç piyanist Cem Babacan da sahne aldı.

İSTANBUL SENFONİSİ BÜYÜLEDİ

Festivalinin son gününde Fazıl Say’ın 2009 yılında bestelediği İstanbul senfonisi Basel filarmoni orkestrasınca seslendirildi.


Yedi bölümden oluşan senfoninin ikinci bölümü “La ilahe İllallah” adını taşıyor. Vurmalı çalgılarla yüksek tonda çalınan bölüm Ney ile yumuşak bir şekilde bitiyor.

 Basel senfoni orkestrasınca seslendirilen eserde ayrıca Türk sazları da yer aldı. Eserin tanıtımı İngiliz orkestra şefi Howard Griffiths tarafından Türkçe ve Almanca yapıldı. Howard Griffiths, eserin İstanbul’un yedi tepesine ithafen 7 bölüm yazıldığına dikkat çekti.

 İstanbul senfonisi, nostalji bölümü ile başlayıp, “La ilahe İllallah” la devam ediyor. Senfoninin diğer bölümleri ise şöyle: Sultanahmet Camii, güzel giyinmiş genç kızlar adaya gidiyorlar, Haydarpaşa Garı’ndan Anadolu’ya yolculuk, Oryantal gece ve son bölüm.

 ZÜRİH BAŞKONSOLOSU KIVANÇ: ÜLKEMİZİN TANITIMI AÇISINDAN ÖNEMLİ BİR FESTİVAL OLDU

Zürih Başkonsolosu Hakan Kıvanç bu festivalin Türkiye’nin tanıtımına yönelik olduğunu vurgulayarak şunları söyledi : “Çok başarılı bir konser oldu. Düzenleyenlere ayrıca teşekkür etmek isterim. Burada festivali izleyenlerin neredeyse tamamı İsviçreli. Ülkemizin tanıtımı açısından önemli bir festival oldu” dedi.

Türkiye festivalinin ana sponsorlarından Bentour seyahat şirketinin sahibi Kadir Uğur, Doğan Haber Ajansı’na yaptığı açıklamada, “Bu gece itibariye 2 bin 800 kişiye ulaştık. Bu ülkemiz tanıtımı açısından önemli bir rakam. Burada bulunanların neredeyse tamamı yabancı. Bu festivali önümüzdeki yıllara da taşımak hedefimiz” dedi.

İsviçre’nin Zürih başkonsolosluğu ve turizm ataşeliği himayesinde, Türkiye seyahat acentesi Bentour’un ana sponsoru olduğu festivalin medya sponsoru İsviçre’nin en büyük gazetelerinde Tagesanzeiger oldu.