Macaristan basınında çıkan haberlerde, eski avukat Horst Mahler’in polis tarafından gözaltına alındığı belirtildi. Mahler'in iltica talebinde bulunduğu yazıldı.

Mahler, daha önce yazıları nedeniyle hapis cezasına çarptırıldığını öne sürerek “Viktor Orban’a, Macar halkının önderine siyasi sığınma için başvuru yaptım. Macar halkının özgürlük sevgisine güvenerek kaderimi Orban hükümetinin eline bırakıyorum” demişti.

RAF KURUCULARI ARASINDA BULUNDU

Aşırı sağcı biri tarafından ağır yaralanan öğrenci lideri Rudi Dutschke için işgal eylemlerine katılan genç avukat Horst Mahler, 1970 yılında gazeteci Ulrike Meinhoff, Andreas Baader ve Gudrun Ensslin ile Almanya'da Kızıl Ordu Fraksiyonu'nu (RAF) kurdu. Banka soygunu ve kriminal bir örgüt kuruduğu gerekçesiyle 14 yil hapis cezasına çarptırıldı. Mahler, cezaevinde iken RAF ile yollarını ayırdı. Ulrike Meinhoff onun için " Önemsiz ve gülünç bir kişilik" tanımını kullandı.

KPD'DEN YEŞİLLER'E VE FDP'DEN NPD'YE GİDEN YOL

Zik-zaglı yaşamıyla tanınan Horst Mahler, cezaevinde iken Maocu KPD ile ilişkiye geçti. 1980 yılında cezasının üçte ikisini yatarak tahliye oldu. Kısa süre Yeşiller'e ilgi duydu. Daha sonra ise FDP'ye ( Liberal Parti) katıldı. Mahler, aralarında Spiegel dergisinin sahibi Rudolf Augstein ve zamanın İçişleri Bakanı Gerhart Baum ile toplantılara katılır.  Mahler'in avukatı ise, Almanya'da  daha sonra başbakan olan Gerhardt Schröder'dir (SPD). Schröder, Mahler'in yeniden avukat olarak çalışması için özel çaba sarfetmişti (1988).

Mahler, 1990’lı yıllarda ise 'aşırı yabacılaşma politikalarından' söz eder ve 'Yabancılar çorbadaki tuzdur. Ama tuzlu çorbayı kim sever ki" açıklaması ile dikkat çeker. Mahler 1990 yıllarında ise aşırı sağ görüşler savunmaya başlamış ve ırkçı NPD'ye katılmıştı. Mahler bir gazeteye verdiği röportajda “Yaşasın Hitler” demiş ve Yahudi soykırımı inkar etmişti.

CEZAEVİNDE İKEN HASTALIĞI GEREKÇESİYLE SERBEST BIRAKILDI

2009 yılında avukatlık mesleğine tekrar yasak getirilen Mahler, Münih'te mahkeme tarafından Yahudi soykırımını inkar ettiği için 6 yıl cezaya çarptırıldı. Aynı yıl Postdam'da başka bir mahkemenin 5 yıl ek ceza vermesiyle tutuklandı. Zamanın İçişleri Bakanı ve eski arkadaşı Otto Schily'nin (SPD) 'bundan dolayı 11 yıl cezaevi mi?' açıklaması sonrası yaşlılık diyabeti hastalığı ve sol kalçasının takma olması dikkate alınarak serbest bırakıldı. 2016 yılı sonlarında ise cezaevinde kaldığı süre içinde aşırı sağcı görüşleri yaydığı gerekçesiyle mahkeme tarafından geri kalan cezasını çekmesi için hakkında tutuklama kararı çıkartıldı. O günden beri firarda olan Mahler'in Macaristan'da gözaltına alındığı ve iltica talebinde bulunduğu açıklandı.