Söz konusu yarışma Britanya’nın köklü yayınlarından The Spectator tarafından, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın kendisine ‘sövgü’ şiir yazan Alman Komedyen Jan Böhmermann’ın peşine düşmesinin ardından, tepki ve mizah amaçlı düzenlenmişti.

Derginin internet sitesinin yazarı Douglas Murray, yarışmayı beş mısralık şiiriyle Johnson’ın kazandığını duyurmuştu. Johnson yarışmadan kazandığı 100 sterlinlik para ödülünü hayır kurumlarına bağışlamıştı.

Ali Kemal’in öz torunu, yeni dışişleri bakanı

Geçmişte Spectator dergisinin editörlüğünü de yapan Johnson, linç edilerek öldürülen Osmanlı imparatorluğunun son dahiliye nazırı Ali Kemal’in öz torunu Stanley Johnson’ın oğlu.

Erdoğan’la böyle bir geçmişe sahip olan Johnson, yeni başbakan May tarafından Britanya’nın yeni dışişleri bakanı olarak atandı.

Türk yetkili: Yorumları kabul edilemez ama ilişkileri geliştirmek istiyoruz

Konuyla ilgili Reuters’a açıklama yapan üst düzey bir Türk yetkili, “Johnson’ın Erdoğan ve Türkiye hakkındaki olumsuz yorumları kabul edilemez. Ancak Britanya-Türkiye ilişkilerinin bu beyanlardan daha önemli olduğundan ve bu beyanlara esir olamayacağından eminiz” diye konuştu.

Johnson’ın açıklamalarına rağmen Britanya’yla ilişkileri geliştirmek istediklerini belirten yetkili, “Yeni sorumluluklara sahip olan Johnson’dan daha ılımlı bir tutum bekliyoruz” dedi.

Başbakan Yıldırım: Allah ıslah etsin

BBC’den Zeinab Badawi’ye konuşan Başbakan Binali Yıldırım ise Johnson için, “Ona ne diyeyim, Allah ıslah etsin. İnşallah bundan sonra daha böyle bir yanlış içerisinde olmaz. Türklerin gönlünü kazanmanın gayreti içerisinde olur” demişti.